Dostupni linkovi

Materinstvo važnije od politike


Snežane Banković - Đokić
Snežane Banković - Đokić

Nakon što je protekle nedelje smenila predsednicu Skupštine, zbog korišćenja porodiljskog odsustva, Opština Knić je dobila zvaničnu preporuku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu kojom se nalaže poništavanje odluke o razrešenju predsednice Skupštine Snežane Banković - Đokić.

U preporuci se navodi da će Ministarstvo, ukoliko Skupština ne poništi odluku, najkasnije za mesec dana, samo poništiti akt koji je u suprotnosti sa Ustavom zagarantovanom posebnom zaštitom majke pre i posle porođaja. Predsednica Skupštine Snežana Banković - Đokić kaže da je Ministarstvo konstatovalo da je skupštinska sednica, na kojoj ona smenjena, bila nezakonita i da je samim tim i odluka o njenom razrešenju sa funkcije bila protivzakonita i nemoralna.

"Konačno je stigla odluka Ministarstva kojom se poništavaju sva akta doneta na nezakonitoj i neustavnoj sednici na kojoj sam ja razrešena kao predsednik Skupštine. I, naravno, tamo stoji da su odbornici, koji su me razrešili funkcije, prekršili jedno od osnovnih ustavnih načela, a to je pravo rodne ravnopravnosti" - kaže Banković – Đokić.

Predsednica lokalnog parlamenta kaže da je tak sada shvatila prave razmere diskriminacije žena u Srbiji. Ona navodi da je, uz pomoć javnosti, uspela da sačuva svoje radno mesto, ali su mnoge mlade žene nakon porođaja ostale bez posla.

"Proteklih deset dana najveću podršku dale su mi žene koje su se javljale bukvalno iz cele Srbije. neke su slične probleme doživljavale u proteklih desetak godina, a mnoge od njih ostale su bez posla nakon što su postale majke. Neke devojke su čak bile uslovljavane od strane poslodavaca da potpišu svoje blanko otkaze “na svoj zahtev” i da tako obećaju da narednih tri ili pet godina neće raditi", kaže Banković – Đokić.

Njene navode potvrđuje i Dobrila Iličić, predsednica Sekcije žena Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost”, koja kaže da mnoge žene ne prijavljuju slučajeve diskriminacije jer ne veruju u da će takvo ponašanje biti sankcionisano.

"Mi o tome imamo samo nezvanične informacije jer žrtve tog vida diskriminacije nerado odlučuju da to prijave jer ne veruju da će takvi postupci biti sankcionisani. One ne vide mogućnost adekvatne zaštite bez odgovarajućih zaštitnih mehanizama, a bez kaznene politike u slučaju kršenja članova Zakona koji eksplicitno zabranjuju diskriminaciju po bilo kom osnovu, ona se svodi na praznu normu" - kaže Iličić.

Snežana Banković – Đokić je članica Nove Srbije, a njenu smenu organizovali su odbornici Demokratske stranke uz podršku kolega iz Srpske radikalne stranke, Pokreta Snaga Srbije i Srpskog pokreta obnove. U međuvremenu, zbog tog skandala Demokratska stranka je raspustila svoj odbor u Kniću, a sličan potez najavio je i Srpski pokret obnove. Dobrila Iličić kaže da je slučaj predsednice knićanske skupštine ponovo otvorio pitanje sve otvorenije diskriminacije žena zbog političke pripadnosti.

Jedan od čestih oblika diskriminacije žena na poslu je njihova politička orijentisanost, odnosno pripadnost određenoj političkoj partiji. To govori da političari imaju veliku odgovornost da izgrađuju političku kulturu kako ne bi dolazilo do ovakvih slučajeva diskriminacije, kaže Iličić. Nakon svega što joj se dogodilo, Snežana Banković – Đokić je najavila da će na porodiljskom odsustvu ostati do oktobra naredne godine na šta po zakonu ima pravo.

XS
SM
MD
LG