Dostupni linkovi

Hoće li SNSD u opoziciju?


Milorad Dodik
Milorad Dodik

U BiH se s pažnjom prati koje će poteze povući lider SNSD-a i premijer RS Milorad Dodik nakon što je Vijeće za implementaciju mira u BiH podržalo odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak odlučan je u namjeri da svoje odluke neće povući, bez obzira na negiranja koja dolaze iz RS-a i SNSD-a da će ova najveća parlamentarna stranka u RS-u u suprotnom otići u opoziciju. I Vijeće za implementaciju mira stalo je iza posljednjih mjera, prenosi Lajčak:

«Upravni odbor Vijeća ponavlja da neće ostati pasivan u slučaju provokativnih izjava ili poteza. Svi politički lideri ili institucije iz BiH koji osporavaju visokog predstavnika i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira biće predmet odgovarajućih mjera. Upravni odbor podcrtava da međunarodna zajednica zadržava sve potrebne instrumente za suzbijanje destruktivnih tendencija i da neće dopustiti pokušaje podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako u zemlji, tako i van nje.»

Kako visoki predstavnik uživa podršku velikog dijela najuticajnijih svjetskih sila, najvjerovatniji scenario je da će, ipak, popustiti SNSD, vjeruju analitičari. Dragomir Babić, iz nevladine organizacije „Narodni front“, kaže:

«Već se vidi iz dosadašnjih aktivnosti da će SNSD vjerovatno ublažiti malo svoje zahtjeve. Vidi se to i po ovom sastanku u Mostaru, a vidim i izjave zvaničnika SNSD-a u vezi ovih njihovih kuvertiranih ostavki. Gospodin Radmanović je sam najavio da on neće podnijeti ostavku, da je on lično dobio mandat. Jedino je podnio svoju ostavku u Glavnom odboru SNSD-a. I mislim da će tenzije malo splasnuti.»

O donedavno kategoričnom NE sudjelovanju u vlasti, SNSD spreman je pregovarati pod uslovom da Ured visokog predstavnika uvaži njihove zahtjeve, kaže predsjednik Narodne skupštine RS-a i član SNSD-a Igor Radojičić:

«Ostavke funkcionera i stavovi i zaključci Glavnog odbora SNSD-a su na snazi. Oni su stavljeni na sto i u kovertu, da tako kažemo, s očekivanjem da dođe do pomaka i promjene u formi onoga što je nametnuto i u formi onoga što je zahtijevano.»

No, Lajčak na moguće poteze SNSD-a ne gleda blagonaklono:

«To su ucjene. Na mene ne funkcionišu ucjene. Ja sam spreman za dijalog. Ja sam odgovoran čovjek, ali neka niko ne proba da mene ucjenjuje.»

Zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Drago Kalabić vjeruje da puno ovisi i o ocjeni potpisane deklaracije o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije:

«I ako bi došao pozitivan signal iz Brisela da on omogućuje parafiranje sporazuma o pridruživanju, mislim da bi se znatno promijenila politička klima u BiH. Možda ovo sad u ovom momentu previše optimistički kažem, ali mislim da bi se stvari onda okrenule u tom pravcu - i onda i ova teška pitanja - mislim da bi u nekom drugačijem svjetlu o njima razgovarali.»

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Muharem Murselović smatra kako će se strasti ipak stišati:

«Ne vjerujem da će i SNSD biti tako odlučan da se povuče. Mislim da će se malo smiriti loptica poslije ove održane sjednice Vijeća za implementaciju mira.»

No, ublažavanje prvobitnih reakcija za SNSD je dvosjekli mač, napominje Dragomir Babić:

"SNSD ako ne ode u opoziciju poslije svega ovoga što je izjavio, onda gubi puno kod građana, kod glasača znači - i opozicija maltene jedva čeka to da SNSD ne ispuni te zahtjeve. I već imaju problema i kod predsjedničkih izbora, da ne govorim i kod ovih opštinskih izbora koji su već tu u blizini, u oktobru, tako da bi bila velika šteta politička za partiju SNSD.»

PIC podržao Lajčakove mjere

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podržao je u srijedu odluke i predložene mjere visokog predstavnika ocjenjujući da su u skladu sa njegovim mandatom, Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Zaključeno je da je jedina svrha mjera da se omogući lakše odlučivanje u Vijeću ministara i Parlamentu BiH, te da su one neophodne za ubrzavanje reformskog procesa. Ocjena je da su neki politički lideri pretjerano reagovali na Lajčakove mjere da bi stvorili političku krizu, te osporili legitimitet i ovlasti visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira.

XS
SM
MD
LG