Dostupni linkovi

Ponovo zatražena smjena šefa diplomatije


Sven Alkalaj
Sven Alkalaj

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH ponovili su zahtjev za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, optužujući ga za niz incidenata kojima je nanio štetu državi koju predstavlja, te obmanuo javnost. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kaže kako je smjena zatražena još prije dva mjeseca kada su mediji objavili da ministar vanjskih poslova BiH ima hrvatsko državljanstvo i da je to zbog toga u sukobu interesa.

Podsjećamo: Alkalaj je, kako su potvrdile hrvatske vlasti, prošle godine zatražio i dobio državljanstvo te zemlje na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu, iako je domaćoj javnosti predstavljen kao Jevrej. Sve je učinjeno, kako prenose mediji, iz privatnih razloga da bi kao hrvatski državljanin plaćao niži porez za svoju kuću u Slanom kod Dubrovnika.

Lagumdžija ističe da je to obmana i manipulacija:

„Ministar Alkalaj, kao i bilo ko drugi u zemlji, ima pravo da mijenja svoje mišljenje koje je nacionalnosti, ima pravo da uzima državljanstva drugih zemalja, da ih vraća, to je suvereno pravo svakog građanina u zemlji. Ono što niko nema pravo, a to je da manipuliše sa svojim državljanstvima i sa svojom nacionalnosti da bi bio izabran na neku poziciju. I niko nema pravo da slaže Parlament da ima državljanstvo neke zemlje, a da u Parlamentu to jednostavno prešuti. To govori o kredibilitetu ličnosti. I to je bio dovoljan razlog, i bio bi dovoljan razlog u svakoj zemlji da 24 sata nakon tog otkrića praktično sam podnese ostavku.“

Alkalajovu smjenu prije SDP-a zatražile su i partije iz RS-a. Poslanik Srpske demokratske stranke u Parlamentu BiH Momčilo Novaković smjenu ministra vanjskih poslova zatražio je, također, prije nekoliko mjeseci kada je Alkalaj proglasio nevažećim sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Srbije:

“Mnogo poteza gospodina Alakalaja su problematični, od nekih izjava vezano ranije za reformu policija, koje se nisu ticale Ministarstva inostranih poslova, gdje je on direktno optužio, po njegovom mišljenju, krivce za neuspjelu reformu policije tada, do nekih izjava u Sjedijenim Američkim Državama, privatnih naravno - po meni privatnih, ali u svojstvu ministra inostranih poslova. Ne bavim se nabavkama knjiga, znači, ali se bavim štetama po BiH, posebno stavljanje van snage ugovora o dvojnom državljanstvu sa Srbijom.”

Ministar Sven Alkalaj kaže kako su sve optužbe neosnovane, te ističe kako je uvijek radio u interesu BiH i njenih građana:

“Ja zastupam stavove BiH, stavove i Predsjedništva i svih članova Predsjedništva i sve to optužbe su sigurno bez osnove. Ne vidim nikakvog razloga, mislim da se radi o čisto partijskim interesima i da nikakvog ni razloga ni povoda nema. Vjerovatno, ono što reforme koje provodim ne odgovaraju svima u Ministarstvu i da to može biti jedan od razloga.”

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija:

“Je li reforma to što okolo od Brisela do Vašingtona izgleda više smiješan svojim sugovornicima kad iznosi interese jednog čovjeka, a ne ove zemlje? Je li reforma to što obmane javnost šta je govorio negdje, a još gore - obmane javnost šta su njemu rekli? Pa smo tako imali slučaj da je Vašington morao da ga natjera da demantuje da je Vašington podržao onaj sramni sporazum između Dodika i Silajdžića. Je li reforma kad pustite vijest da ste nakon Izraela otišli u Palestinu i susreli se sa Mahmutom Abasom, a vidjeli ga samo na televiziji? Je li to reforma? Je li reforma kad odete u Kazahstan sa svojim prvim saradnikom, platite kartu 30 hiljada maraka, onda se vratite avionom s ostalim društvom jer vam je to zabavnije.”

Ministar Alkalaj:

“Samo tražim kvalitet, red, rad i disciplinu, a što se u tome neki ne snalaze i što nemaju određene niti kvalifikacije niti sposobnost, to ja nisam kriv.”

Zlatno je pravilo ove privilegovane profesije da služe svojoj zemlji i njenim građanima, a ne politikama na vlasti, podsjeća nekadašnji bh. diplomata i ambasador ondašnje Jugoslavije Hajrudin Somun. U tome je bitna razlika nekada i sad, kaže Somun:

“Pa razlika je ogromna - pošto sam pripadao i jednoj i drugoj diplomatiji. U Jugoslaviji iako se poštovao neki republički ili nacionalni ključ, to je bila krajnje profesionalizovana diplomatija i bila je uvažena u čitavom svijetu. U BiH, pa i u nekim drugim državama nastalim iz Jugoslavije, diplomatija je sve manje i manje postajala profesionalna, a sve više i više pod uticajem stranaka na vlasti. A ako vi u zemlji kao što je BiH date pravo političkim strankama da se miješaju u diplomatiju dotle da traže ko će biti i vozač u ambasadi, a ne samo ambasador…”

Ovakva diplomatija, čini se, još će dugo govoriti o tome kakva je BiH zemlja, a zahvaljujući činjenici da se u Parlamentu BiH političari ne mogu dogovoriti ni oko čega, pa tako ni oko smjena, Sven Alkalaj je do sljedeće inicijative ministar vanjskih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG