Dostupni linkovi

Primedbe kosovske strane na dokument trojke


Arhivski snimak: premijer Kosova Agim Čeku

Kosovska strana ima mnoge primedbe na dokument od 14 tačaka koji je posrednička trojka predložila Prištini i Beogradu - Agim Čeku

Premijer Kosova Agim Čeku po prvi put u javnost iznosi primedbe kosvske strana na dokument trojke.

On je rekao da će kosovska strana tražiti od međunarodne zajednice da primedbe Prištine uđu u dokument koji je predložen. U prvom redu, prema premijeru Kosova zahteva se jasnoća nekih definicija koje mogu da dovedu u pitanje suverenitet Kosova.

“Naše se primedbe uglavnom odnose na jasnoću dokumenta. Dokument je prvo predlžio specijalne odnose sa Srbijom, mi smo rekli da nema potrebe za tim i da treba da imamo normalne odnose. Dokument govori o Prištini i Beogradu, mi smo zatražili da govori o Srbiji i Kosovu, kao o dvema zemljama. U dokumentu se ističe kako nema povratka na 1999 godinu, mi smo zatražili da se kaže da nema podele Kosova. U dokumentu se kaže da Srbija neće ometati Kosovo u učlanjenju u medjunarodne institucije, mi smo rekli da se to podrazumeva i ne treba da bude u dokumentu.
Dokument je prvo predložio saradnju u fiskalnim politikama, bankarskom sektoru, mi smo rekli da su to suverena pitanja naše zemlje i da nije potrebna saradnja u ovim oblastima“, rekao je prremijer Čeku.

On je rekao da bi dokument za kosovsku stranu bio prihvatljiv jedino ako bi uređivao odnose između Kosova i Srbije kao dve suverene drzave. Očekuje se da dokument, kada bude konačno uobličen preda generalnom skeretaru UN Ban Ki Munu, zajedno sa izveštajem o dodatnim pregovorima. Premijer Čeku je izrazio uverenje da posle 10. decembra neće biti odlaganja niti zamrzavanja procesa statusa Kosova, o čemu pišu neki mediji i analitičari, već da će period posle 10. decembra značiti vreme proglašavanja nezavisnosti Kosova i medjunarodnog priznavanja.

On je rekao da su poznati stavovi glavnih aktera u procesu statusa, ističući kako se sada čine napori da se u okviru EU postigne konsenzus o priznavanju nezavisnosti Kosova na osnovu plana Martija Ahtisarija
On je posebno istakao kako kosovska strana nema mandant da promeni pozicije i principe koji su podrzani od najviših institucija Kosova.

“Nezavisnost Kosova nema alternativu, nezavisnost na osnovu plana Ahtisarija, na početku nadzirana, sa garancijama za manjinske zajendice, nezavisnlost u okviru postojećih granica“, rekao je premijer Čeku.

XS
SM
MD
LG