Dostupni linkovi

Manjine kao jezičac na izbornoj vagi


Croatia, Croatian Parliament, undated
Croatia, Croatian Parliament, undated

Osam manjinskih zastupnika, koliko ih se bira u Sabor, moglo bi biti jezičac na vagi u izbornoj «mrtvoj trci» između HDZ-a i SDP-a. O dosadašnjim kandidaturama, ponudama i koalicijama...

Srbi traže mjesto ministra, Bošnjaci su ušli u predizbornu i postizbornu koaliciju sa socijaldemokratima, HDZ manjinama nudi nastavak dosadašnje suradnje, jer je osam manjinskih zastupnika činilo čak desetinu potrebne HDZ-ove parlamentarne većine. Najpoželjnija «udavača» među manjinama su Srbi, a Samostalna demokratska srpska stranka davala je u dosadašnjem sazivu Sabora sva tri srpska zastupnika. Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović bio je na skupštini stranke jasan:

«Surađivat ćemo i podržati onu vladu koja bude imala političkog sluha za brojne i otvorene probleme naše zajednice i onu vladu koja može ponuditi i naše direktno učešće u njoj.»

Motive SDSS-a pojasnio je potpredsjednik stranke i – ako do dogovora dođe – najvjerojatniji ministar Milorad Pupovac:

«Mi ne želimo ući u vladu samo zato da bismo dobili jedno mjesto. Mi želimo sudjelovati u vladi zato da bismo potvrdili da Srbi, zajedno sa svim drugim građanima Republike Hrvatske, suodlučuju i odlučuju o svojoj državi.»

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović, svojim je osobnim dolaskom na skupštinu SDSS-a pokazao koliko je njegovoj stranci stalo do moguća tri glasa na svojoj strani. A o traženjima SDSS-a kazao je:

«Ta vrata su otvorena i mi ćemo vas pozvati da kroz njih prođete.»

Kada je rejting dviju vodećih stranaka tako izjednačen kao sada, niti 25 dana do izbora, što ponude jedni, moraju slijediti i drugi. HDZ je na skupštini SDSS-a predstavljala članica predsjedništva stranke Kolinda Grabar Kitarović:

«Imamo u ovom trenutku, kao članove vlade, državne tajnike i pomoćnike ministara iz te stranke i apsolutno smo otvoreni za daljnju suradnju.»

Dosadašnji saborski zastupnik «ex-Ju» manjina, predsjednik SDA Hrvatske Šemso Tanković, danas je sa šefom SDP-a Milanovićem potpisao da će biti zajednički kandidat na sljedećim izborima. Što je zadaća politike u odnosima Hrvata i Bošnjaka, Hrvatske i BiH? Zoran Milanović:

«Svjesni smo da je i u ratu u Bosni i Hercegovini bilo nekih nesretnih epizoda između Hrvata i Bošnjaka i na politici nije samo da konstatira te stvari, nego da učini sve što je u njezinoj moći da ih ispravi, popravi i da do njih više nikada ne dođe.»

SDP je po prvi puta istakao i manjinskog kandidata Roma Samija Ališana i češkog kandidata, ali je ovaj povučen kada se otkrilo da je kao visoko rangirani dužnosnik tajne službe nadzirao novinare.

Dosadašnja zastupnica češke i slovačke manjine Zdenka Čuhnil nije sretna što će manjinski zastupnici najvjerojatnije imati posebnu težinu kod formiranja nove parlamentarne većine:

«Kakvu će ulogu manjinski zastupnici imati nakon izbora, da li je nezahvalno da budu jezičac na vagi ili nešto drugo, ovog časa je teško prognozirati, ali moram reći da to nije ugodna uloga. Voljeli bismo da možemo biti u poziciji da možemo glasovati za kvalitetne programe, a ne biti vezani uz pojedini blok.»

Ne misle svi tako. Dosadašnji zastupnik dvanaest manjina, među njima i vlastite – njemačke – Nikola Mak:

«Manjina, u pravilu, treba da bude uz onoga tko sa njihovim potpisima može formirati vladu. Oporba, bez obzira o kome je riječ, nikada ne može manjinama dati ono što im može dati vlast.»

Naravno, možda ovoga puta neće svih osam manjinskih zastupnika biti u vladinoj većini, kao u dosadašnjem mandatu. A onda će priča biti još uzbudljivija.

XS
SM
MD
LG