Dostupni linkovi

Dodik predlaže Lajčaku da povuče mjere


Uz slike Vladimira Putina, i parole "Dajem Bosnu za Republiku srpsku", "Dajem Evropu za RS" održan je u Banjaluci centralni protest protiv posljednjih odluka Miroslava Lajčaka.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ima jedinu mogućnost da povuče ili bitno izmijeni posljednje odluke, kazao je entiteski premijer Milorad Dodik.

Obraćajući se okupljenima na banjalučkom skupu, Dodik je kazao kako je odluka visokog predstavnika nepotrebna i da je on doživljava kao prevaru".

On je predložio da se u RS "napravi jedan institut koji će se zvati "Vuk Branković", kako bi narod vidio ko se bavi isključivo interesima srpskog naroda. Dodik je rekao da je uvjeren da je RS trajna kategorija, dodajući da za ostalo nije siguran.

Visoki predstavnik u BiH je 19. oktobra, zatražio izmjene Zakona o Savjetu ministara BiH i dopune poslovnika oba doma Parlamentarne skupštine BiH, čime se trebaju deblokirati državni organi vlasti.

Protiv tih odluka ustali su dužnosnici manjeg bh entiteta, a u organizaciji Srpskog pokreta nevladinih organizacija (Spona) u većini gradova u Republici Srpskoj su održani protesti na kojima je zatraženo da se odbace i ne prihvate odluke Ureda visokog predstavnika.

XS
SM
MD
LG