Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izabrana prva predsjednica u historiji Argentine


Cristina Fernandez de Kirchner

Cristina Fernandez de Kirchner, nakon pobijede u prvom krugu, postati će prva izabrana predsjednica Argentine.

Predizborne ankete u Sjedinjenim Državama ukazuju kako Hillary Clinton, supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, ima velike izglede da dobije nominaciju svoje Demokratske stranke na izborima za predsjednicu Amerike, te kako je sasvim moguće da na njima i pobijedi. No, prva dama jedne zemlje prošle je noći, po svemu sudeći, i sama postala predsjednicom i tako na tom mjestu izravno naslijedila svoga muža.

Nakon dvije trećine prebrojanih glasova na predsjedničkim izborima u Argentini, jasno je da je dosadašnja prva dama te zemlje, supruga aktualnoga predsjednika, Cristina Fernandez de Kirchner, pobijedila je već u prvom krugu. Njena glavna suparnica Elisa Cario, isprva je odbijala priznati izborni poraz i tvrdila kako je žrtva izborne krađe, ali je rano jutros priznala pobjedu Kristine de Kirchner

U kratkom obraćanju pristašama koje su se okupile ispred njenog izbornog stožera, Fernandez se zahvalila biračima i svom mužu Nestoru Kirchneru, odlazećem šefu države. Fernandez je zatražila podršku Argentinaca, ističući da je njena uvjerljiva pobjeda u prvom krugu predsjedničkih izbora ne stavlja u "privilegiranu poziciju", već naprotiv, obvezuje na "odgovorno ponašanje".

Ukoliko službeni rezultati potvrde da je Cristina Fernandez osvojila više od 45 posto glasova na jučerašnjim izborima za šefa države, ona će bez drugog kruga glasanja postati prva izabrana predsjednica Argentine.

54-godišnja senatorka stranke lijevog centra supruga je dosadašnjeg predsjednika, ljevičara Nestora Kirchnera za koga mnogi Argentinci smatraju da je zemlju izvukao iz velike ekonomske krize koja je vladala 2001. i 2002. godine, kao i da je omogućio ekonomski rast kojim su otvorena nova radna mjesta, te povećane plaće i mirovine. Cristina Fernandez je bila glavna savjetnica svog supruga tokom njegovog četverogodišnjeg mandata, a očekuje se da će par sada potpuno promijeniti uloge i da će Nestor postati savjetnik svoje supruge.

Argentinci su do sada imali samo jednu ženu na čelu države – od 1974 do 1976, kada je Izabela Peron preuzela vlast nakon smrti supruga Juana Perona, ali nije bila izabrana i srušena je vojnim udarom.

Ekonomski oporavak zemlje koji se povezuje s predsjedničkim parom, te imidž Cristine Fernandez de Kirchner koja nosi odjeću i torbice poznatih kreatora, navodi mnoge njezine zemljake da je porede s "Evitom" Peron. Ona pak odbija poređenja i sa slavnom zemljakinjom i s Hillary Clinton, te tvrdi kako je inspirirana modernom argentinskom demokracijom jer je odrasla u vrijeme vojne diktature u toj zemlji, koja je trajala od 1976-1983.

XS
SM
MD
LG