Dostupni linkovi

Karla del Ponte ima dokaze da je Mladić u Srbiji


Srbijanski predsednik Boris Tadić u razgovoru sa Karlom del Ponte, 26 oktobar 2007.
Srbijanski predsednik Boris Tadić u razgovoru sa Karlom del Ponte, 26 oktobar 2007.

U toku posete Beogradu glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da pouzdano zna da je haški optuženik Ratko Mladić u Srbiji:

"Nikad nisam rekla da je Karadžić u Srbiji. Nikad. Rekla sam da ne znam gde je on. Mi smo primili informaciju da je negde u regionu, ali ne znam tačno gde je, da li je u Srbiji, Crnoj Gori ili u Bosni i Hercegovini. Dakle, ako nemam informaciju gde je Karadžić, ne mogu da uperim prst ni u koga. Moram najpre saznati gde je, ali ono što tačno znam jeste da je Mladić u Srbiji i to znam već godinama. Imam i dokaze da je tu čak i posle 2003. godine. To je i razlog što tražim od Srbije da učini sve što može da ga uhvati. Zato što znam da je on ovde."

Glavna tužiteljka je rekla da se uverila u u političku opredeljenost vlasti u Srbiji za saradnju sa Tribunalom. Još je rekla da se nada da će biti u mogućnosti da pozitivnu ocenu saradnje Srbije sa sudom u Hagu, jer "Vidim da imamo političku spremnost i zaista se nadam da ćemo imati napredak", rekla je Del Ponteova odgovarajući na pitanja učesnika seminara u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO i Skupštine Srbije:

"Ja znam vlasti Srbije žele da se Mladić nađe u Hagu, u to sam sigurna, ali, razume se, to nije lako. Međutim, nadam se da će se do decembra, kada ja odlazim, ako ne sva četvorica, bar Mladić naći u Hagu."

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica objavili su nakon odvojenih razgovora sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala da postoji rešenost i politička volja da se u potpunosti završi saradnja sa tim sudom.

XS
SM
MD
LG