Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbačena tužba 26 bivših funkcionera RS


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu dostavio je ove sedmice presudu kancelariji Agenta BiH za zastupanje pred Evropskim sudom kojom je odbacio tužbu 26 bivših srpskih funkcionera protiv BiH, koje je smijenio Visoki predstavnik

Agentica Bosne i Hercegovine za saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Monika Mijić ističe da se u konačnoj odluci suda, donesenoj 16. oktobra, navodi da je tužba 26 srpskih funkcionera odbačena jer se u predmetnom slučaju ne radi o djelovanju institucija Bosne i Hercegovine, nego da su osporavane smjene koje je proveo visoki predstavnik zapravo djelovanje međunarodnih institucija. Zbog toga se Bosna i Hercegovina ne može smatrati odgovornom za takve akte, ističe Mijićeva:

«Sud je ustanovio da su akti u predmetnom slučaju odluke visokog predstavnika zapravo takva vrsta djelovanja koja se može pripisati Ujedinjenim narodima i sud je ustanovio da je u predmetnom slučaju visoki predstavnik izvršavao ovlasti delegirane od strane Vijeća sigurnostii Ujedinjenih naroda. Riječ je o djelovanju Ujedinjenih naroda u slučaju prijetnji miru, kršenja mira i u slučaju akata agresije.»

Među dvadeset šestoricom koji su se žalili sudu zato što ih je visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2004. godine smijenio i zabranio im bilo kakvo dalje političko i javno djelovanje nalaze se bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i bivši lider Srpske demokratske stranke Dragan Kalinić, bivši ministar u entitetskoj vladi iz reda SDS-a Milan Bogićević, te bivši funkcioneri SDS-a Milan Ninković i Milan Tupajić. Tu je i bivši dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić. Među dostupnima danas je Milan Ninković, koji nije htio da komentariše presudu:

«Ne dajem ja nikakve izjave itd. Mene više ništa ne može iznenaditi u ovoj državi i Evropi i svijetu.»

Radomir Lukić ističe da je presuda samo skinula odgovornost sa Bosne i Hercegovine, te pokazala da se smijenjeni funkcioneri više nemaju kome žaliti već da su sada u milosti visokog predstavnika:

«Nikada i nikakvu milost neću tražiti od visokog predstavnika bez obzira kako katastrofalne posljedice iz toga po mene proizašle. To stoga što zaista ja znam da su sve optužbe protiv mene izmišljene, nedokazane.»

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2004. godine smijenio je 59 funkcionera, uglavnom iz SDS-a, uz obrazloženje da krše Dejtonski mirovni sporazum, blokiraju saradnju sa Haškim tribunalom i potpomažu u skrivanju haških optuženika.

  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG