Dostupni linkovi

Podrška iz Vijeća za implementaciju mira


logo Ureda visokog predstavnika

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH, prije svih ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, bez rezerve podržavaju nove mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Rajkroft (Mathew Raycroft) podsjeća da je put Bosne i Hercegovine u Evropu zamrznut, ali se nada da to neće dugo trajati, te diplomatski odgovara:

«Oni koji su odgovorni za to što je put zamrznut znaju šta treba da urade da se put i odledi. Velika Britanija u potpunosti podržava mjere koje je donio visoki predstavnik Miroslav Lajčak. Ono što je razočaravajuće jeste da je nastala takva situacija da je on bio prisiljen da upotrijebi svoja ovlašćenja kako bi se napredovalo u izgradnji funkcionalnije države.Visoki predstavnik djeluje u potpunosti u skladu sa ovlašćenjim koja ima - i njegove odluke trebaju biti prihvaćene.»

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Čarls Ingliš (Charles English) odmah po dolasku u Sarajavo izjavio je da je svjestan da je stigao u vrijeme izuzetne političke napetosti u zemlji. Propast trogodišnjih nastojanja međunarodne zajednice da se omogući bh. liderima da dođu do sporazuma o reformi policije, za ambasadora Ingliša bila je prilika da bh. javnost, ali prije svih lidere vodećih stranaka upozori da time počinje izolacija Bosne i Hercegovine:

«Ishod i poruke koje su poslali politički lideri Bosne i Hercegovine u pogledu njihove posvećenosti procesu integracije uznemirujući su za Sjedinjene Države. Neuspjeh policijske reforme došao je nakon političkog ćorsokaka kojeg je karakterisala destabilizirajuća retorika velikog broja političkih lidera u vašoj zemlji. Oni su svoje vrijeme i enegiju trošili na pitanja koja dijele zemlju, umjesto na ona koja ujedinjuju i mogu odvesti naprijed. Zbog toga je put BiH u Evropu sada blokiran i zemlja zaostaje za svojim susjedima. Crna Gora je potpisala ovih dana Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbija je sve bliže.»

Ambasador Ingliš napominje da posljednje mjere visokog predstavnika usmjerene ka boljem funkcionisanju bh. institucija ne predstavljaju nikakvo iznenenađenje:

«Visoki predstavnik ima ovlasti da radi na rješavanju situacije u Bosni i Hercegovini. Mi ćemo ga u tome u potpunosti podržati.»

U Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu nisu bili voljni da daju izjave. Sada, kako kažu, očekuju narednu sjednicu Upravnog odobora Vijeća za implementaciju mira u BiH na kojoj će se razmatrati odluke Visokog predstavnika. Tek, ruski ambasador Konstantin Šuvalov je ovih dana izjavio da su mjere dovele do pooštravanja političke situacije, te da će visoki predstavnik morati odgovoriti na neka pitanja, a prije svih na ovo: da li je izašao iz okvira svog djelovanja, jer stavovi ruskog predstavnika u Vijeću za implementaciju mira nisu uzeti u obzir?

U međuvremenu oglasila se i misija OSCE-a u BiH. Šef misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradanju Daglas Dejvidson (Douglas Davidson) boravi u Beču gdje upravo danas o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH članovima Stalnog vijeća OSCE-a govori visoki predstavnik Miroslav Lajčak. Stav OSCE-a, odnosno ambasadora Dejvidsona o mjerama visokog predstavnika prenosi portparol OSCE-a Mersiha Čaušević - Podžić:

«OSCE u potpunosti podržava mjere koje je poduzeo visoki predstavnik Miroslav Lajčak radi efikasnijeg funkcioniranja institucija BiH. Rekacije koje dolaze iz Republike Srpske nakon samih odluka su nesretne i po mišljenju OSCE-a pogrešno protumačene.»

XS
SM
MD
LG