Dostupni linkovi

Poklon plaćen stotinjak hiljada eura


Montenegro – The city of Budva, 29Jul2005
Montenegro – The city of Budva, 29Jul2005

Postavljanju ogromne skulpture u centru Budve, visokoj dvadesetak metara i teškoj nekoliko tona, nije prethodio nikakav konkurs ili javno nadmetanje, s obrazloženjem da je riječ o poklonu. Međutim, za poklon je plaćeno stotinjak hiljada eura, od čega polovina iz džepa građana Budve.

Dvadesetak metara visokoj skulpturi pred opštinskom zgradom nije prethodio ni konkurs ni javno nadmetanje, a nakon što je preko noći postavljena, saznalo se da je riječ o poklonu jedne beogradske galerije gradu Budvi. Međutim, poklon je darodavac itekako naplatio, nezvanično oko stotinjak hiljada eura. Opozicioni odbornik Ljubo Liješević iz Narodne socijalističke stranke jedan je od rijetkih koji javno iskazuje nezadovoljstvo tim povodom:

„Još je gore po mene da se govori da nam je neko poklonio. Skulptura je itekako skupo i dobro koštala Skupštinu opštine Budva“.

RSE: Znate li koliko?

LIJEŠEVIĆ: Ne znam, nije to niko objavio. Ja ću to kao odbornik postaviti odborničko pitanje i nadam se da ću dobiti odgovor na to.

Gradonačelnik Rajko Kuljača kaže za naš radio da je opština za poklon iz Beograda platila pedesetak hiljada eura. No, tome treba dodati još toliko iz džepa budvanskih privatnih firmi:

„Dobili smo projekat na poklon od jednog od jačih srpskih skulptora, i kostala nas je oko 47- 48 hiljada eura“.

U opoziciji kažu da se za jednu takvu investiciju trebao pitati lokalni parlament.

„Čuo sam gospodina predsjednika Skupštine koji je rekao – „To smo odlučili ja i moji saradnici“, pa neka dozvoli gospodin predsjednik da mora i Skupština da odlučuje o tako ozbiljnim stvarima, a inače ovo što je stavljeno ne liči nikako na jedro“, kaže Ljubo Liješević.

Ako dopustimo umjetničku slobodu po kojoj ključ može nekome izgledati kao jedro, ostaje nedoumica zašto se u propagandnoj brošuri Centra za savremenu umetnost Strategie Art-a iz Beograda, govori «o ključu koji, skovan na Mediteranu, otvara sve brave». Jer, skulptura slična ključu odlično se uklapa u imidž Budve kao prijestonice crnogorske divlje gradnje. Pitamo gradonačelnika Kuljaču dopada li mu se skulptura:

„Dopada, dopada mene i mojim saradnicima koji se bave s tim, i koji su preporučili da je napravimo. S obzirom, kažem, da smo dobili projekat koji je vrijedan 80.000-100.000 eura na poklon, mi smo je napravili. Sad smo napravili komisiju najjačih kulturnih radnika u ovom gradu, i nadam se da ćemo već idućeg ljeta imati ne ovoliko visoku, ali ništa manje vrijednu, bar dvije ili tri skulpture naših predaka koji su se bavili kulturnom djelatnošću ovog grada“.

Zanimljivo je da se skulptura teška nekoliko tona, nazvana poklonom za koji je plaćeno stotinjak hiljada eura, na sajtu darodavca beogradskog Strategie Art-a nalazi još u fazi izgradnje.

XS
SM
MD
LG