Dostupni linkovi

Na Kosovu počela predizborna kampanja


Priština, izborni poster sa slikom pokojnog lidera LDK i predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, 17. oktobar 2007
Priština, izborni poster sa slikom pokojnog lidera LDK i predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, 17. oktobar 2007

U četvrtak je počela predizborna kampanja za lokalne i parlamentarne izbore na Kosovu, koji će se održati 17. novembra. Politički subjekti na Kosovu spremni su za predizbornu kampanju koja će trajati tri nedelje.

Na izborima učestvuje 97 političkih subjekata, među kojima 30 srpskih, što uključuje političke partije, koalicije, građanske inicijative i nezavisne kandidate. Predstavnici srpskih partija kažu da će kampanja imati izazov zbog poziva Vlade u Beogradu kosovskim Srbima da bojkotuju izbore.

Demokratski savez Kosova, počeće kampanju u subotu u Prištini. Portparol stranke Vehbi Miftari kaže da je cilj partije da uspostavi kontakt sa građanima. “Na sastancima sa građanima predstavićemo naš program i kapacitete,” kaže Miftari, dodajući da će čelnici stranke u drugom delu kampanje saslušati primedbe i predloge građana.

U međuvremenu, lider najveće opozicione stranke Demokratska partije Kosova Hasim Tači je kandidat te stranke za premijera Kosova. “Demokratska partija već nekoliko meseci razgovara sa građanima, biznismenima, lekarima, penzionerima. Njihove probleme smo predstavili grupi domaćih i stranih eksperata, koji su na osnovu toga napravili naš izborni program”, kaže predstavnica te partije Vljora Čitaku (Vlora Çitaku).

Mnoge stranke kosovskih Srba koje učestvuju na izborima takođe imaju predizbornu kampanju. Predsednik Nove demokratije i ministar za povratak i zajednice Branislav Grbić kaže da će se kampanja njegove stranke na Kosovu organizovati u zavisnosti od raspoloženja među biračima. “Mi izlazimo na izbore ali biće to razgovori sa potencijalnim biračima, tako da ne očekujemo ništa spektakularno s obzirom na trenutnu situaciju”, kaže Grbić.

UNMIK je pozvao Beograd da ne traži od kosovskih Srba da ne izađu na lokalne i parlamentarne izbore.

XS
SM
MD
LG