Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još nema sankcija zbog deklaracije Srpske liste


Crna Gora

Nakon što su predstavnici crnogorske vlasti ocijenili da je nedavno objavljena deklaracija opozicione Srspke liste uvreda za državu i otvoreni poziv na nepoštivanje Ustava, pokreće se pitanje da li su ti organi dužni da iniciraju preispitivanje ustavnosti djelovanja te političke grupacije.

Komentarišući deklaraciju Srpske liste kojom se crnogorski građani srpske nacionalnosti pozivaju da iskažu prezir i nepoštovanje prema najvišem pravnog aktu i u kojoj se novi Ustav ocjenjuje kao „nasilnički dokument“, Blagota Mitrić, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici, za naš radio kaže da je ta deklaracija „drastično protivpravna“:

„Zato što javnim pozivom i to u pismenom aktu poziva određeni broj stanovništva Crne Gore da ne poštuje novi Ustav Crne Gore, a to znači zakone koji proističu iz njega, predstavljaju jednu drastičnu protivpravnu radnju. I mislim da dosadašnje zakonodavstvo i dosadašnja crnogorska legislativa, koja je i dan danas na snazi i u novom Ustavu, predviđa rješenje za takve situacije, a to je da one političke strukture i one političke stranke koje propagiraju takve protivpravne radnje koje se tiču nepoštovanja Ustava, propagiranja rasne, vjerske i neke druge diskriminacije, na prijedlog ministra pravde ili na prijedlog državnog tužioca Ustavni sud može čak i da im rad zabrani.“

U državnom tužilaštvu nijesmo mogli dobiti odgovor na pitanje da li je deklaracija Srpske liste predmet interesovanja tog organa jer je, kako nam je rečeno u telefonskom razgovoru, državni tužilac na službenom putu. Ni u Ministarstvu pravde nijesu željeli da zvanično govore na tu temu, ali nam je objašnjeno da registracija političkih partija više nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, koje pored državnog tužioca jedino ima mogućnost da pred Ustavnim sudom pokrene postupak preispitivanja djelovanje registrovanih političkih partija.

Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović kaže da se još uvijek nije pozabavio deklaracijom Srpske liste:

„U Ministarstvu unutrašnjih poslova nijesmo razmatrali to pitanje. Mogu samo načelno da odgovorim da u Crnoj Gori svako, bez obzira na funkciju, na nacionalnosti, na političko opredjeljenje, mora poštovati Ustav i zakon i ponašat se prema Ustavu i zakonu. Imamo snage da sve što je van toga sankcionišemo kao država. Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave će svoj dio posla uraditi savjesno, onako kako nalažu zakon i Ustav. A ako je i ta rezolucija suprotna zakonu i Ustavu i uvažava ustavni poredak, sigurno da ćemo preispitati naše obaveze da reagujemo u skladu sa navedenim propisima“.

"Ne postoji zemlja u svijetu u kojoj možete politički djelovati, a da ne priznajete tu zemlju i njen pravni poredak" - Miodrag Živković.

Lider Liberalne partije Miodrag Živković podsjeća da ta stranka odavno upozorava na nezakonito i neustavno ponašanje poslanika Srpske liste:

„Ne postoji nijedna zemlja u svijetu u kojoj možete politički djelovati, a da ne priznajete tu zemlju i da ne priznajete njen pravni poredak i da u svom programu se zalažete za njen nestanak. Crna Gora mora s time da se pozabavi, to govorim sa zakonskog aspekta, ako želi da bude ozbiljna država. A sa političkog aspekta to drugačije posmatram. U političkom smislu mislim da treba ignorisati sve ovo što radi Srpska lista iz prostog razloga zato što to nije realno, to više nema veze ni sa sadašnjošću ni sa budućnošću. To je obraćanje i pokušaj čvrstog vezivanja svog biračkog tijela i ništa više. U poltičkom smislu najpametnije je ignorisati sve ono što radi Srpska lista, a u zakonskom smislu svakako treba razmisliti, ako je ozbiljna država trebala bi reagovati.“

Srpska lista je uoči svečanosti proglašenja novog crnogorskog Ustava objavila deklaraciju kojom građane srpske nacionalnosti poziva na nepoštovanje najvišeg pravnog akta. Ustav se u tom dokumentu ocjenjuje kao „lažni i nasilnički dokument", a građani se pozvaju da u što većem broju uzmu srpsko državljanstvo i da aktivno rade na izgradnji paralelnih institucija. Predstavnici crnogorske vlasti su ovu deklaraciju okarakterisali kao uvredu za državu i upozorili da država na raspolaganju ima mehanizme da stane na put takvom ponašanju pojedinih političkih grupacija.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG