Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpsko-albanski suživot u Kragujevcu


Kragujevac

Pre rata Albanci sa Kosova dolazili su u Kragujevac uglavnom radi kupovine Zastavinih vozila a danas radi dobijanja pasoša. Zbog toga je i Džafer Beriša iz Istoka posle deset godina ponovo došao u Kragujevac, ali se tom prilikom susreo sa nekadašnjim komšijama, koji nakon progona sa Kosova danas žive u tom gradu.

Beriša kaže da su ratne strahote uništile mnoga stara prijateljstva između Srba i Albanaca, ali da mu još uvek nije jasno zbog čega su morali da ratuju:

„Ne znam šta je u pitanju, oduvek smo živeli dobro – ne znam u čemu je problem. Bili smo dobre komšije i danas smo u dobrim odnosima sa svojim komšijama. Oduvek smo živeli zajedno, imali dobre odnose, i voleo bih da se svi vrate i da ponovo živimo zajedno kao nekad."

Dušan Milojević, Srbin iz Istoka koji od 1999. godine kao raseljeno lice živi u Kragujevcu, dočekao je svog nekadašnjeg komšiju i pomogao mu oko dobijanja pasoša. Milojević kaže da je na sličan način pomogao i drugim komšijama koji su dolazili u Kragujevac po dokumenta:

„Živim u Kragujevcu gde oni vade svoja dokumenta. Često mi se javljaju s obzirom da su mnogo njih bili mala deca i nikada nisu dolazili u Kragujevac, a prošlo je već devet godina: U dobrim odnosima smo i nemamo neke probleme. Dešava se da donesu svoje domaće proizvode kao što je sudžuk, koji je njihov specijalitet, a koji smo jeli baš drage volje."

Sa Džaferom Berišom je došao i Emin Lođa iz Peći. On je pre tri decenije služio ovde vojni rok a nakon rata je već dva puta bio u Kragujevcu:

„Došao sam sa prijateljem da izvadimo dokumenta koja su nam potrebna da regulišemo putne isprave, pasoš. Govorili smo albanski i niko nam nije nikada pravio problem zbog toga. Kada ne možemo u toku istog dana da završimo posao oko dokumenata ostanemo da prenoćimo."

Služba za lični status građana grada Kragujevca svakog meseca izda oko 3.000 dokumenata Albancima iz kosovskih Gradova – Peći, Istoka i Kline.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG