Dostupni linkovi

Brisel treba preuzeti inicijativu oko Kosova


Michael Emerson, analitičar briselskog Centra za evropske političke studije
Michael Emerson, analitičar briselskog Centra za evropske političke studije

Analitičar iz briselskog Centra za evropske političke studije Michael Emerson predviđa da će vrlo brzo uslediti proglašenje jednostrane deklaracije nezavisnosti od strane kosovske skupštine.

Ako ne bude napretka u kosovskim pregovorima, a svi su izgledi da ga neće biti – Michael Emerson, analitičar iz briselskog Centra za evropske političke studije, predviđa da će vrlo brzo uslediti proglašenje jednostrane deklaracije nezavisnosti od strane kosovske skupštine. Nakon toga bi verovatno došlo do priznanja kosovske nezavisnosti od strane SAD, Velike Britanije i drugih zemalja, dok bi Evropska unija, u skladu sa dobro ukotvljenom tradicijom, po pitanju unilateralnog priznanja Kosova, ostala podeljena.

Naš sagovornik kaže da nije teško prognozirati da bi ubrzo po proglašenju nezavisnosti izbili neredi na severu Kosova. Kako bi se ovakav scenario događaja izbegao, Emerson predlaže da pre 10. decembra Brisel preuzme inicijativu i kosovski proces iz sektora Ujedinjenih nacija izvuče u zonu odgovornosti Evropske unije. Kosovo, kaže Emerson, ne bi dobilo zastavu u Ujedinjenim nacijama, ali bi, umesto takvog simbolizma nezavisnosti, dobilo specijalni status u Evropskoj uniji, koji bi bio praćen mnogim državotvornim atributima:

"Pošto je jasno da Rusija blokira rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o nezavisnosti Kosova, a treba imati na umu da je iza Rusije takođe i Kina – ukazuje se potreba da se kosovska strana suoči sa realnošću, jer ne može da dobije članstvo u Svetskoj organizaciji. Jasno je, dakle, da je kosovski proces preko Ujedinjenih nacija definitivno zapao u ćorsokak."

"Alternativa je da se proces izvuče iz Ujedinjenih nacija i premesti u Evropsku uniju."

Michael Emerson uverava da bi Evropska unija već sada trebalo da počne da radi u pravcu preuzimanja inicijative i stimuliše obe strane – i Kosovo i Srbiju – na saradnju:

"Scenarijem pregovora 'korak po korak' Evropska unija bi mogla da ispipa načine da pridobije obe strane da prihvate razuman kompromis".

Evo i stvarnih "šargarepa" koje bi Evropska unija, po mišljenju Michaela Emersona, mogla da ponudi Srbiji i Kosovu:

"Evropska unija može Kosovu da da specijalni status kako bi ono odmah, pre nego što zaista postane član Unije, postalo njen deo. Evropska unije, dakle, može u značajnoj meri integrisati Kosovo u svoje redove. Vlada Kosova bi započela pregovore sa Unijom kako bi definisala svoje mesto u evropskom pravnom sistemu. Evropska unija bi u određenim, definisanim, okvirima, imala jurisdikciju na Kosovu. Bezbednosni aranžmani bi uglavnom ličili na one predviđene Ahtisarijevim planom. Kosovo bi takođe moglo izdavati svoje pasoše, na kojima bi pisalo KOSOVO i oni bi bili priznati u celom svetu.

XS
SM
MD
LG