Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rat riječima uoči izbora


Zagreb

Izborna kampanja u Hrvatskoj još nije službeno ni počela, a već se krenulo sa “teškom artiljerijom” uvreda i podmetanja. Međutim, u kampanji je sve dopušteno dok se u pitanje ne dovode temeljne demokratske vrednote, kažu analitičari.

Najnovija razmjena oštrih riječi na relaciji Hrvatska demokratska zajednica – socijaldemokrati krenula je kada je premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader komentirao česte promjene želje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića – u koju fotelju da sjedne, ako njegova stranka dobije izbore:

„Ono što nas sve zabavlja, to je razmišljanje njihovih lidera što bi oni radili ukoliko dobiju izbore. Jedan bi bio premijerski kandidat, drugi bi bio predsjednik Sabora. Pa drugi dan više ne bi bio predsjednik Sabora nego potpredsjednik vlade. Pa onda kaže da bi ipak radije bio predsjednik Sabora, da mu je preferencija Sabor. To je otprilike kao kad malo dijete, kako se to u nas kaže, ne zna hoće li piškiti ili kakiti.“

Predsjednik SDP-a Milanović odmah je odgovorio kako je Sanader koristio takav rječnik, jer je to izjavio nakon otvaranja kanalizacijskog kolektora, a da je to, uostalom, jedini jezik koji razumiju HDZ-ovi glasači. Komentator „Feral Tribuna“ Marinko Čulić kaže kako ove izjave još ne prelaze granice, a da u zapadnim zemljama znaju biti i žešće:

„Mislim da je objašnjenje u tome da su to previše slične stranke, pa onda traže način da se napravi nekakva razlika u jakim riječima. S tim da Milanović možda ima poneku tešku riječ više od Sanadera.“

Milanovićeva nervoza je razumljiva, jer ovo su šesti izbori u Hrvatskoj, a HDZ je pobijedio već četiri puta, podsjeća Čulić:

„Ako pobijede i na ovima ispašće da SDP može pobijediti samo kad umre Tuđman. Dakle, u SDP-u su nervozni, u to nema sumnje.“

"Jedina stvarna razlika između HDZ-a i SDP-a je u tome tko je od njih pušio odnosno tko nije pušio marihuanu" - Kajin

Hrvatska politička javnost suviše je osjetljiva na tip retorike koji se upotrebljava u kampanji, kaže za naš radio neovisni analitičar Davor Gjenero. Tako dugo dok se ne dovode u pitanje temeljne demokratske vrednote, ostalo je dopušteno:

„Jeste dopušten malo bezobrazniji rječnik, jeste dopušteno da se upotrebljavaju određene duhovitosti i doskočice. „

Milanovićevo svrstavanje 30 posto hrvatskih glasača u ljude koji razumiju jedino rječnik kanalizacije, za Gjenera je ružan povratak u rječnik Tuđmanove ere:

„Gospodin Milanović često, kao i drugi, njemu bliski, lideri te stranke, govori jezikom iz devedesetih i sasvim sigurno da u izbornoj kampanji nije dopustivo, da nije prihvatljivo eliminirati birače druge političke strane kao one koji ne pripadaju razumnom dijelu hrvatske javnosti.“

Po ocjeni potpredsjednika oporbenog Istarskog demokratskog sabora Damira Kajina, političari samo govore očekivano, a pravi su krivac mediji:

„Nije toliki problem u njima. Jedina stvarna razlika između HDZ-a i SDP-a je u tome tko je od njih pušio odnosno tko nije pušio marihuanu. Stvarni problem je u medijima, koji svjesno bipolariziraju javnu scenu, što je samo korak do velike koalicije. Godinu dana se na tome radi, poglavito na Hrvatskoj radio-televiziji. Zašto se to radi? Zato jer ti ljudi znaju da samo sa HDZ-om odnosno SDP-om mogu sačuvati svoje pozicije.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG