Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Internacionalna školska mreža


Budva

U Budvi je predstavljen zanimljiv projekat internacionalne školske mreže - zajednički učenički list pet osnovnih škola iz regiona - Mekedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i Ukrajine.

Umrežavanje balkanskih zemalja u austrijski projekat internacionalnih osnovnih škola pokrenula je učiteljica Aleksandra Mladenov iz jedne bečke osnovne škole, uz finansijsku podršku austrijskog Ministarstva kulture i obrazovanja. Zanimljivo je da je budvanska osnovna škola odabrana za saradnju zahvaljujući internet stranici:

„Za ovu školu iz Crne Gore, iz Budve, sam saznala preko internet stranice. Jako mi se dopala njihova internet stranica, i radi brojnosti učenika sam kontaktirala prvo ovu školu i tako je jednostavno i počeo ovaj prvi kontakt“.

Kao svoj prvi veliki zajednički projekat, direktori regionalnih osnovnih škola predstavili su u Budvi zajednički đački list:

„Tako se i rodila ideja da napravimo jedan zajednički dečiji časopis, tako da smo razmenjivali crteže, kreativne produkte, i svaka škola, svaka zemlja se predstavila na svoj način, i tako smo informirali decu i uključili u ovaj projekat“.

Osim povezivanja učenika, projekat internacionalnih škola omogućava i primjenu evropskih standarda obrazovanja.

Osim budvanske, u internacionalni sistem uključiće se kotorska i bijelopoljska osnovna škola, najavljuje direktorica Zdenka Grbavčević:

„Jutros smo u Kotoru jer smo uključili i školu iz Kotora „Savo Ilić“, a zatim idemo u Bijelo Polje jer je uključena i jedna škola sa sjevera; planiramo da iduće godine uključimo i još neke države koje će se naći u ovoj mreži“.

Osim povezivanja učenika regionalnih zemalja, projekat internacionalnih škola omogućava i primjenu evropskih standarda obrazovanja. Evo kako su u sarajevskoj osnovnoj školi „Edham Mulabdić“ primijenili iskustva bečkih kolega. Direktorica Aida Softić:

„To je integracioni razred, razred u kojem dvije učiteljice rade ravnopravno, i ja sam baš to ove godine primijenila u radu u svom četvrtom razredu, gdje imam učenike sa posebnim potrebama, sa poteškoćama u radu. Ministarstvo je imalo sluha, i na moj zahtjev je odobrilo učitelja asistenta. To je bogatstvo ovoga projekta. Djeca se putem interneta dopisuju, čak šalju i pisma, i mislim da će ovaj projekta biti obogaćen još sa nekim školama. Tako da se ovim projektom potiru evropske granice“.

XS
SM
MD
LG