Dostupni linkovi

Diplomacija, prije vojne akcije - Ankara


Belgium - Dr Frantz Adam's American ambulance Ford is parked in a devasted village in Belgium in September 1918 near the end of World War I after the Allied victory of summer and autumn 1918
Belgium - Dr Frantz Adam's American ambulance Ford is parked in a devasted village in Belgium in September 1918 near the end of World War I after the Allied victory of summer and autumn 1918

Iako daje prednost diplomaciji, Turska i dalje golima svoje vojne snage uzduž granice sa Irakom.

Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan stigao je u Bagdad na razgovor s predstavnicima vlasti , kako bi uvjerio iračku vladu da poduzme djelotvornije akcije protiv kurdskih gerilaca, koji su protekloga vikenda ubili više od deset turskih vojnika u graničnom području izmedju Turske i Iraka.

Diplomacija prije vojne akcije – tim redosljedom bi službena Ankara željela riješiti otvoreni problem sa kurdskim gerilcima zabranjene Radničke partije Kurdistana koji napadaju ciljeve unutar Turske, a sa položaja u sjevernom Iraku. Iako diplomaciji daje prednost, Turska i dalje golima svoje vojne snage uzduž granice sa Irakom. Prošloga tjedna turski parlament je odobrio da se u graničnom području stacionira oko 100 tisuća vojnika koji bi mogli upasti na teritorij sjevernog Iraka. Propadnu li diplomatski pokušaji , vojna operacija biće neizostavna upozorio je turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan." Diplomacija, dijalog i politička sredstva nisu jedini instrument borbe protiv terorizma. I vojna akcija je metod , jedan od načina kojim se možemo poslužiti," upozorio je turski ministar vanjskih poslova.

Za sada je predstavnik Ankare od svog iračkog kolege Hoshyara Zebarija, Kurda po nacionalnosti , dobio podršku da će Irak aktivno pomagati Ankari u rješavanju problema sa PKK.

Strahuje se da bi invazija Turske u kurdsko područje na sjeveru Iraka koje uživa široku autonomiju moglo dodatno destabilizirati Irak, ali i cijelu regiju.

Izvan Turske je i premijer Recep Tayip Erdogan koji se danas u Londonu sastao s britanskim premijerom Gordonom Brownom sa kojim je razgovarao o akcijama PKK, i uopće zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma.

Sjedinjene države pozvale su Tursku da se uzdrži od unilateralne akcije. Državna tajnica Condolleezza Rice je Ankari poručila da su SAD odlučne da sa savojim saveznicima u Iraku i Turskoj pokušaju riješiti ovu osjetljivu situaciju, i da terorizam uklone sa sjevera Iraka. "To zahtjeva da dijelimo informacije, ali i da usko surađujemo" istaknula je Rice.

Ankara smatra da se na sjeveru Iraka nalazi oko 3000 boraca Radničke patrije Kurdistana, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija u državama EU i u SAD.

XS
SM
MD
LG