Dostupni linkovi

Kad Sarajevo žali


Dženana Halimović
Dženana Halimović

Utorak 16.10. 2007 – prva vijest dana –u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj poginuo makedonski pjevač Toše Proeski.

Zaleđena lica mladih poklonika lika i djela jednog, a vjerovatno i jedinog, pravog ambasadora mira i humanosti , za kojeg granice iz 9o –ih nisu postojale. Oličenje ljepote, talenta i mladosti – sve nam je to bio Toše. Nevjerica i pokoja suza niz lice. Starijima se u grlu stiska gorka knedla dok staju ispred zvučnika sa kojih se anđeoski glas javlja „Zajdi zajdi jasno sonce“ .

U knjigu žalosti prvi se upisuje Mirsad Kebo predsjednik Federacije BiH. Napisa i on šta nam je to bio Toše. Objasni nam i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac da je - bio veliki čovjek. I predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputi makedonskom predsjedniku Branku Crvenkovskom telegram saučešća zbog smrti velikog Tošeta.

I dok je Sarajevo žalilo za Tošetom i pozivalo sugrađane da na dan njegove sahrane zapale svijeću i polože cvijeće na plato ispred Doma mladih na Skenderiji, za čiju je obnovu pjevao i Toše, nekolicinu Časne Gospode iz ovog grada vidjesmo na groblju Kovači. Za razliku od onih koji su, valjda iz ličnog i dugogodišnjeg poznanstva , osjetili potrebu da nama, običnim uživaocima njegove muzike, pojasne ko nam je to bio Toše,

Ako nekom nije jasno otkud se pokojem Gospodinu omaklo da se, na dan objave smrti Tošeta Proeskog, umjesto shrvan bolom zatvori u kabinet i sebi, onako za dušu, pusti anđeoski glas što zaziva „Zajdi zajdi,“ nađe na groblju Kovači - bio je dan žalosti.

Na dan kad je vijest o pogibiji velikog Tošeta pokosila i u boli spojila teritorije koje smo krvlju razdvajali posljednjih petnaestak godina, Gospoda su žalila i odala poštu na sahrani ostataka 37 svojih sugrađana koje je ubilo Ono čije se ime ni u snu ne smije usnit', a nedaj Bože izgovorit'. Jer zlo sve čuje.... čulo nas je jednom davno i 50 godina spremalo svoj veliki come back.

Šta su nama bili Oni što su na mezarju na Kovačima ispraćeni suzama samo svojih najmilijih i, eto, pokojim Časnim Gospodinom, da za njima žalopojke slušamo?

Za početak, zahvaljujući njima, još imamo uši da na njih slušamo bilo šta! Valjda im je Veliko Sarajevo moglo halaliti jedan dan žalopojki i iskreno za Braćom iz Kasnindolske koje je Ono odvelo, ubilo i u jednu veliku rupu zakopalo trag da im se zatre? Moglo je, ali nije!!!!

Oni su samo svojim majkama, sestrama i suprugama bili oličenje mladosti ljepote i talenta – Nama nisu.

I nije važno što je među njima, možda, zamro jedan anđeoski glas. To Mi ne znamo. Jesu li biili veliki, humani, pametni - niko nam ne objasni.

Pa šta su onda Oni nama? Ne znamo!

Valjda nam je promaklo u iščekivanju da saznamo da li je vozač izvjesnog, na poklon dobijenog VW Touarega, bio pijan ili zaspao za volanom dok je zaždio u punoj brzini u prikolicu kamiona i „sletio“ u jarak, u ubio Nam Tošeta. I dok dave, (ako ikako mogu daviti u jedva minutu sklepanog priloga) da za taj zločin niko nije odgovarao, čekamo najnovije reakcije ucviljenih kolega s estrade, kojima by the way ozbiljna konkurencija nestade s pozornice,(čast izuzecima).

Oni nama tako samo oduzimaju dragocjeno vrijeme jer ne znamo šta bi tamo s Njim.

Šta će Nama Njihova sahrana uživo? Ko bi gledao ucviljene žene kako plaču, s pokojim tužnim GOSPODINOM! ONI nama nisu zaslužni građani. Oni nisu za Nas krvarili. Oni nisu nevini za volanom stradali.

Da je veliki Toše znao koliko se licemjerja krije u velikom, više od 1400 dana paćenom i krvavom Sarajevu, gradu s najvećom dušom na Balkanu, stidio bi se Nas. Stidio bi se Nas zbog Njih!

Al' To je bio Toše. Talentovan, mlad i lijep! I zato je bio veliki čovjek. I zato Mi nismo vrijedni da se njegovim imenom i anđeoskim glasom kitimo i velikom riječima obasipamo.

Neka ti je laka zemlja Toše! Anđeoski glas odjekivaće rajskim dolinama, daleko od ove licemjerne, žabokrečine u kojoj se, evo deceniju i po kupamo.

A Vas za koje ovaj grad i narod ne zna šta ste mu bili molim da oprostite – ne znaju šta rade.

Zato se Vi i Mi nikad nećemo sresti u mjestu koje je rezervisano za nevine, pametne, talentovane. I zato ćemo za pedesetak godina svi opet upoznati Ono što vas je odvelo, ubilo i zakopalo u rupu trag da Vam se zatre.

XS
SM
MD
LG