Dostupni linkovi

Lajčakov ključ za deblokadu političkog života


Miroslav Laijčak
Miroslav Laijčak

Zbog svoje najnovije odluke kojom se u parlamentarni život uvodi elementarna disciplina, visoki predstavnik Miroslav Lajčak optužen je da djeluje suprotno Dejtoskom sporazumu.

Nakon sastanka sa premijerom i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, visoki predstavnik Miroslav Lajčak naglasio je da njegove odluke nisu u suprotnosti da Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, kako su to protumačili u SNSD-u:

„Ja ću da dostavim pravno tumačenje naših odluka da je aposlutno jasno i na pismu to o čemu smo govorili i da nema nikakve sumnje oko toga šta je stvarni cilj mojih odluka. I ubijeđen sam da to tumačenje, koje ćemo dati za moje partnere u RS-u, će dati jasno odgovor da je to odluka koja je dobronamjerna, čija je namjera upravo to da institucije funkcionišu i da ljudi dolaze na svoj posao.“


Visoki predstavnik je 19. oktobra nametnuo izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH i od Parlamenta BiH zatražio da izmijeni poslovnik o radu oba doma, a političke lidere pozvao da uspostave mehanizme sa ciljem bolje koordinacije reformskih procesa.


Dodik, čija je stranka juče najavila da će bojkotovati rad državnih institucija ukoliko visoki predstavnik ne promijeni svoje odluke, danas je bio nešto umjereniji:


“Dakle, mora se tačno znati da li je 22 većina da Parlament može da odlučuje, ili je morao da prisustvuje neko iz RS-a da bi ta većina bila validna. Danas smo rekli da mora da prisustvuje - i mi ćemo sačekati to tumačenje. U svakom slučaju, dakle, i tu postoji naša bojazan da samo ne dođe situacije da, recimo, dva na uštrb trećega mogu nešto da dogovore. I mislim da kroz ova tumačenja možemo to da imamo. A ja podržavam napore visokog predstavnika u dijelu da svi moraju da dolaze da rade na svojim poslovima, da trebaju da budu kažnjeni ako to ne rade.”


Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić smatra da su odluke visokog predstavnika proizvele ozbiljnu političku krizu u BiH. Partija demokratskog progresa danas je pokrenula inicijativu da se entitetski i državni parlament izjasne o ukidanju bonskih ovlaštenja visokog predstavnika:
“Moje je mišljenje je da je stanje vrlo ozbiljno i da podrazumijeva mnogo ozbiljnije razgovore nego što ih je dosad bivalo. I ja mislim da treba dobro razmotriti našu incijativu kojom se praktično traži opravdanost upotrebe bonskih ovlšatenjha, dakle ne povodom ovoga nego generalno, jer ja mislim da je vrijeme da se bonska ovlaštenja ugase, a to je naša inicijativa i naš odgovor na ovo stanje – dakle, ne da se vezuje samo za konkretni slučaj nego za jednu generalnu situaciju.”


A i Klub poslanika SNSD-a uputio je danas predsjedniku Narodne skupštine RS-a Igoru Radojičiću zahtjev za sazivanje posebne sjednice parlamenta na kojoj bi bile razmotrene odluke koje je 19. oktobra nametnuo visoki predstavnik u BiH.

Sve ishitrene odluke, prema mišljenju Dževada Osmančevića iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu, ne idu u prilog rješavanju ionako loše političke situacije u BiH:
“Treba mnogo više i staloženosti i smirenosti - i diplomacije, reko bih, s obzirom na okolnosti koje mi vrlo dobro znamo kakve su u BiH, shodno tome kako su se ranije realizirale odluke visakog predstavnika i mislim da u jednoj tolerantnijoj atmosferi očigledno suradnja ključnih ljudi, političkih vođa u RS-u i visokog predstavnika, odnosno OHR-a, u svakom slučaju može biti korisnija negoli donošenje mjera koje na određeni način već unaprijed potpuno eliminiraju te odluke i dovode u pitanje odluke koje, nažalost, znamo da vrlo često u krajnjoj instanci budu primijenjene.”


U Socijaldemokratskoj partiji BiH smatraju da posljednje odluke Dodika i njegove stranke ne doprinose stabilnosti Bosne i Hercegovine. Funkcioner SDP-a BiH Damir Mašić ističe da ga sve ovo podsjeća na politiku SDS-a s početka devedesetih godina:
“Očigledno da je gospodin Dodik postao talac svoje nacionalističke retorike koja je počela još prije izbora prošle godine. Ono što je problem jeste što on pokušava ovim svime da uvuče cjelokupnu svoju stranku u sunovrat zajedno sa sobom i svojom politikom koja je udarila u zid - i još gore od toga, pokušava cjelokupnu javnost u RS-u, pa i druge političke partije, da veže uz sebe.”
Da li će se strasti u RS-u smiriti ili će se ići u dalje zaoštravanje odnosa sa visokim predstavnikom, koji je prema Dejtonskom sporazumu njegov glavni tumač, vidjeće se u narednim danima.

XS
SM
MD
LG