Dostupni linkovi

Kosovski Srbi ne vide pomak


Priština

Predstavnici kosovskih Srba ocenjuju da napredak u pregovaračkom procesu delegacija Prištine i Beograda povodom pitanja statusa nije na vidiku, te ističu da će se pregovori nastaviti i posle 10. decembra.

Nerealno je očekivati da će se Priština i Beograd dogovoriti o konačnom statusu Kosova ali može biti pomaka u tehničkim pitanjima, stoga će taj proces potrajati, kaže Ranđel Nojkić iz Srpske liste za Kosovo i Metohiju:

“Čini mi se da posrednička trojka veoma ozbiljno pristupa predlozima i jedne i druge strane, otprilike u tim razgovorima se oseća šta je to što može da bude zajedničko i šta bi mogle da budu dodirne tačke i tačke rešenja tako da smatram da će možda u nekim delovima stavovi da se poklope.”

Nojkić ističe da bi se mogao postići dogovor u oblastima koje se tiču životnih pitanja, kao što su zaštita manjina i decentralizacija. Međutim, on kaže da se stavovi o statusu neće promeniti:

“Kada je u pitanju status Kosova smatram da se tu neće nešto značajnije promeniti s obzirom da su obe strane vrlo čvrsto stale iza svojih predloga. Ja se nadam da 10. decembra neće se okončati sve ovo i nerealno je očekivati da se nađe neko rešenje. Mislim da će ovaj proces potrajati.”

U Beču se u ponedeljak održava treća runda direktnih pregovora predstavnika Prištine i Beograda o budućnosti Kosova, uz posredovanje “trojke” Kontakt grupe. Beograd insistira na razgovoru o suštinskoj autonomiji za Kosovo, a Priština predlaže memorandum o dobrosusedskim odnosima Srbije i Kosova kao dve nezavisne države.

Nebojša Jović iz Srpskog nacionalnog veća, SNV, ocenjuje da napredak u pregovorima nije na vidiku, te ističe neophodnost da se dođe do rezultata.

“Do napretka mora doći ali suviše je vremena prošlo od ovih 120 dana predviđenih za ovu etapu pregovora. Značajan napredak nije postignut ali je vreme da se taj iskorak pravi.”

Prema oceni Jovića sa raspisivanjem izbora proces je nazadovao, pošto će tokom predizborne kampanje doći do tenzija.

“Samo me blizina izbora plaši, ako bi se oni odložili imali bismo manevarskog prostora i tek tada mogli bismo očekivati da pozicije budu malo bolje i šanse za kompromis malo veće.”

Komentarišući pismo koje je Posrednička trojka Kontakt Grupe poslala Beogradu i Prištini, srpski predstavnici kažu da su o tome čuli iz medija. Kako se izveštava na osnovu neimenovanih evropskih izvora, u pismu Posredničke trojke se kaže da Srbija više ne može imati bilo kakvo vojno ili administrativno prisustvo na Kosovu. Izvori ističu da taj dokument nije baza za rešenje statusa, već tema o kojoj će strane raspravljati tokom sastanka u Beču.

Nebojša Jović ističe da mu takav dokument nije poznat, ali i upozorava da ukoliko pismo postoji onda time Posrednička trojka prejudicira rešenje.

“Ne znam koliko su ga mediji preneli verno, ali ako postoji tako nešto onda je to velika kontradiktornost sa svim dosadašnjim izjavama i stavovima pregovaračke trojke. To bi samo drugim rečima možda lepše zvučalo nego nadgledana nezavisnost, suština bi bila ista i ja mislm da bi takav dokument doživeo sudbinu Ahtisarijevog plana.”

Prema rečima Nojkića, Beograd je napravio značajan korak tako što je Prištini dao nadležnosti u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti, u skladu sa međunarodnim pravom.

“Smatram da su to stvari koje imaju zajedničku crtu jer zapravo ostalo je samo pitanje granica i stolice u Savetu bezbednosti UN. Sve drugo je praktično dato na upravljanje Kosovu, i to je ono što je prepoznala pregovaračka trojka kao nešto što je vrlo važno i bitno i mislim da to može da postane deo dokumenta.”

XS
SM
MD
LG