Dostupni linkovi

BiH po mjerama visokog predstavnika


Matthew Rycroft
Matthew Rycroft

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Matthew Rycroft izjavio je da se BiH kao država nažalost gradi po mjerama visokog predstavnika, a ne kroz evropski put.

U nedjelju je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Rycroft rekao da BiH ima šansu da se pridruži Evropskoj Uniji, ali je pitanje kako će stići do toga cilja. Smatra da je Međunarodna zajednica u proteklih 12 godina ponudila dva odgovora. Jedan je put Evropske unije.

„Evropski put ovisi o liderima ove zemlje. To je način gledanja naprijed. To zavisi o dobroj volji i bilo bi sasvim logično da ako neka zemlja ima 70 odsto građana koji žele da se priključe Evropskoj uniji, da bi lideri te zemlje bili time potaknuti, da naprave one promjene koje su neophodne da bi se taj cilj ostvario“, rekao je Rycroft.

Naglasio je da put Evropske unije već 18 mjeseci u BiH ne funkcioniše, te objašnjava da je drugi put BiH, put Ureda visokog predstavnika, koji Rycroft opisuje kao gledanje unazad:

„ Postoje ljudi u ovoj zemlji, posebno u Republici Srpskoj koji smatraju da je evropski put u nekoj vrsti konflikta sa Daytonskim. Tako da ponekad karakteriziraju evropske zahtjeve kao antidaytonske, ali ne postoji konflikt između njih“.

Rycroft je izrazio punu podršku Odlukama visokog predstavnika u BiH, koje su saopćene prije dva dana, te dodao da je jedini cilj tih odluka da povećaju funkcionalnost i efikasnost BiH.

XS
SM
MD
LG