Dostupni linkovi

Veliko poskupljenje hrane na Kosovu


Priština, Bulevar majke Tereze
Priština, Bulevar majke Tereze

Nova poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda i najava rasta cena naftnih derivata ocenjuju se kao znak produbljivanja ekonomske krize na Kosovu.

Tokom vikenda su na Kosovu su poskupeli svi prehrambeni proizvodi. Posle poskupljenja hleba, sada su i cene brašna i ulja odjednom porasle, čak i do 100 odsto. 100 kilograma brašna od juče košta 55 evra, dok je cena pre poskupljenja bila 28 evra. Mleko je sa 60 poskupelo na 75 centi za litar, a slično je i sa drugim prehrambenim proizvodima.

"Ovaj rast cena bazičnih prehrambenih proizvoda ukazuje da će se ekonomska kriza produbiti u narednom periodu", piše dnevni list "Kosova Sot".

Kao glavni razlozi takvim ocenama navedeni su porast cena u regionu, nedostatak rezervi, ali i pretnje od strane Srbije uvodjenjem embarga, uz podatak da se 40 odsto trgovinske razmene Kosova obavlja sa Srbijom.

List prenosi i najave trgovaca da će uskoro biti novih poskupljenja, jer Kosovo nije u stanju da pokriva svoje tržište domaćim proizvodima i prinudjeno je da uvozi iz susednih zemalja.

Predstavnici kosovske "Alijanse za Biznis" su ocenili da je Kosovu potreban rezervni fond za intervenciju u slučaj kriza.

XS
SM
MD
LG