Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istraga o mogućem monopolu Delte


Beograd, zgrada uprave Delta Holdinga

U Srbiji Komisija za zaštitu konkurencije ovih dana počinje da istražuje da li kompanija Delta u maloprodaji ima monopol. Istovremeno, Delta preti da će tužiti svakog ko dovodi u pitanje njeno poslovanje.

Komisija za zaštitu konkurencije ispitivaće da li je beogradska kompanija Delta monopolista u Srbiju u oblasti maloprodaje, potvrdila je predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović, prema čijim rečima će uskoro biti angažovana stručna institucija koja će utvrditi tržišni udeo kompanije Miroslava Miškovića u Srbiji. Polemika oko toga da li Delta u Srbiji uživa monopolski položaj u oblasti maloprodaje sve više se rasplamsava, a ulje na vatru dodala je sama kompanija pretnjom tužbama protiv svih koji budu dovodili u pitanje njeno poslovanje.

Postoje ozbiljne indicije o monopolskom položaju Delte na srpskom tržištu, ali će za institucije koje se bave tim problemom biti veliki problem da tako nešto i dokažu, tvrdi direktor Centra za marketinška istraživanja Saša Đogović.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije svi učesnici na tržištu, čiji je udeo veći od 40 odsto, dužni su da dokazuju da ne zloupotrebljavaju tu svoju dominantnu poziciju. Nema preciznih podataka o tome koliki je udeo Delte u srpskoj maloprodaji. Oni koji kritikuju njenu dominaciju pominju i 60 odsto, u samoj kompaniji tvrde da je dosta ispod tog procenta, ali ne treba biti verziran potrošač pa ne shvatiti da su isti proizvodi u Srbiji skuplji nego u zemljama u okruženju.

Direktor Ekonomist medija grupe Biljana Stepanović u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da je porazno samo pitanje sme li se istraživati eventualni monopolski položaj najveće trgovinske kuće u zemlji:

"Sama činjenica da se govori o tome da li je Delta kupila sve pod svojim imenom ili je neke trgovinske lance kupila pod nekim drugim imenom navodi na zaključak da tu možda ima monopola. Pitanje je kako se to meri – da li merimo fizički broj prodavnica pa onda na isti način tretiramo supermarket sa ogromnim obrtom i jednu samostalnu trgovinsku radnju, koja jedva proda tri keksa i dva sapuna dnevno. To nije teško ispitati ako postoji dobra volja i, na žalost ovo moram da kažem, hrabrost ljudi koji to treba da ispitaju. Ne vidim zašto ne bi sama Delta insistirala na toj stvari. Kada bih ja, kao osoba koja ima dugogodišnje iskustvo u medijima, savetovala neku kompaniju rekla bih joj da ako je čista sama insistira na raščišćavanju situacije koja je u javnosti sporna. U ovom slučaju, Delta je kompanija koja treba da insistira da se raščisti – ima li monopola ili nema. Kada bi se, na primer, utvrdilo da nema i onda bi Delta imala legitimno pravo da svakome zapuši usta pošto je kredibilnom analizom utvrđeno da monopola nema. Ovako stalno imamo neke sumnje."

Sa kapitalom koji se procenjuje na više od 2 milijarde evra Delta je jedan od najjačih ekonomskih igrača u Srbiji

Postoje ozbiljne indicije o monopolskom položaju Delte na srpskom tržištu, ali će za institucije koje se bave tim problemom biti veliki problem da tako nešto i dokažu, tvrdi direktor Centra za marketinška istraživanja Saša Đogović:

"One ne raspolažu dovoljnim kadrovima da bi mogle da ispitaju ceo slučaj, treba im dosta vremena za to. S druge strane, ne mogu direktno da sankcionišu, ukoliko utvrde da se neko monopolski ponašao, nego moraju da pišu prijave i da idu preko sudskih organa – to dodatno otežava mogućnost delovanja samih komisija koje treba da štite tržište od nezdrave konkurencije."

Ono što je sigurno, jeste da postojeća situacija u kojoj Delta kontroliše Maksi, Pekabetu, C market i Tempo, destimulišuće deluje na one koji bi želeli da nađu svoje mesto na srpskom tržištu, kaže ekonomista Saša Đogović:

„Zato se i neki strani konkurenti, trgovci i proizvođači teže odlučuju da dođu na ovo tržište i potpomognu dalji razvoj konkurentnih odnosa na ovom području jer im je neophodno da preskoče znatno veću lestvicu, na većoj visini, nego što bi to bio slučaj da postoje zdravi tržišni odnosi. Da li postoje određene, nevidljive, kabinetske ruke koje potpomažu stvaranje ovakvih tržišnih odnosa zaista je teško reći. Ali, i tu postoje određene indicije jer se inače ne bi dozvolilo da postoji ovakva koncentracija moći u pojedinim sektorima, u rukama pojedinih preduzeća."

Sa kapitalom koji se procenjuje na više od 2 milijarde evra Delta je jedan od najjačih ekonomskih igrača u Srbiji i uz nju se često vezuju imena mnogih političkih igrača. S druge strane, Miroslava Miškovića bije glas čoveka koji štedro pomaže različite opcije, tako da se niko ne usuđuje da ga direktno kritikuje. Čak je i Vrhovni sud Srbije vratio Komisiji za zaštitu konkurencije na ponovno razmatranje kupovinu C marketa od strane Delte, kaže direktor Ekonomista Biljana Stepanović:

"Prema ovoj odluci Vrhovnog suda može da se zaključi samo jedno, a to da oni nisu želeli da presuđuju o tome nego su vratili celu stvar – da li da sa sebe skinu odgovornost ili da bi se razvlačilo i kupovalo vreme. Ako vi svakome ko pita nešto na tu temu unapred pretite da će te ga tužiti – to je pritisak na njega. Tužite ga tek kada napravi neko krivično delo, a ne unapred. To je strašan pritisak i na javnu reč i na pravo svih nas da pitamo."

XS
SM
MD
LG