Dostupni linkovi

Prvi predsjednički razvod u istoriji Francuske


Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegova supruga Cecilia
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegova supruga Cecilia

Kada je Jelisejska palata juče službeno, istina vrlo šturo, saopštila da se predsjednički bračni par Sarkozy sporazumno razdvaja, niko nije bio iznenadjen. Samo su zapravo potvrdjene glasine koje su već duže od dvije sedmice zaokupljale medijsku pažnju.

Cecelia i Nicolas saglasili su se takodje da neće davati komentare, ali ta je odluka trajala svega nekoliko sati. Već danas su svi mediji preplavljeni citatom, sada već bivše prve dame Francuske Republike, kako je "pokušala sve da spasi njihov brak". Ona je željela život u sjenci, ali je njen muž volio svjetla pozornice - tako je nekako Cecilia Sarkozy ukratko opisala razlike izmedju nje i francuskog predsjednika, razlike zbog kojih se njihov brak raspao nakon 11 godina.

Za oboje je ovaj bio drugi brak, svako od njih ima po dvoje svoje djece iz predhodnih veza i zajedničkog sina Louisa. Žute novine ne zaboravljaju podsjetiti da je Nicolas upoznao Ceciliu kada ju je kao gradski službenik u Parizu vjenčavao s njenim prvim suprugom. Podsjećaju takodje da se par već jednom razilazio na nekoliko mjeseci 2005. godine. Tada je Cecilia napustila muža i s jednim od reklamnih agenata otišla u New York. Vratila se medjutim, kako danas kaže, da pokuša još jednom, s namjerom da obnovi vezu s mužem.

"Ono što mi se desilo, dešava se milionima ljudi širom svijeta", kazala je Cecilia. "Jednog se dana probudite i shvatite da vam više nije mjesto u paru…da to više ne funkcionira".

Sve vrijeme, od izbora njenog muža za predsjednika do danas, Cecilia Sarkozy je isticala kako joj nije stalo do uloge prve dame Francuske. Laurie Ashley, jedna od dobrih poznavalaca zbivanja na dvorima i predsjedničkim palatama, navodi i primjer:

"Svoje je javne obaveze nazivala dosadnim. Svoju je odsutnost u muževljevim obavezama jako naglašavala. Kad su ovog ljeta bili kod Bushovih u SAD, izostala je s picknicka čiji je domaćin bio tata Bush, uz objašnjenje da ima kijavicu. Sutradan je medjutim bivša manekenka uhvaćena u shopingu savršeno dobrog zdravlja."

Za nekoga, medjutim, ko insistira na tome da se ne želi pokazivati i ne želi isticati, Cecilia Sarkozy požurila je medijima ispičati svoju stranu priče o braku s Nicolasom. Na francuskom predsjedniku se jasno vidjelo koliko mu se ne svidja ponovno udaljavanje njegove supruge. Na jučerašnjem otvaranju Summita EU nije mogao ni odglumiti sreću.

Ovo je prvi put u istoriji Francuske da se neki predsjednik države tokoma mandata rastaje od supruge. Ali ne i prvi samac. Prije 83 godine u Jelisejsku palatu je uselio Gaston Doumergue. Advokat je sedam godina samovao, oženio se 12 dana prije nego je završio mandat predsjednika Francuske svojom prijateljicom Jeanne Graves. Za većinu Francuza razvod izmedju Sarkozyjevih ne igra nikakvu ulogu. Uostalom ta ista nacija živjela je sa Sarkozyjevim predhodnikom poznatim po bračnim krivinama koje je hvatao. Jacquesa Chiracka je pratio i nimalo slavan nadimak –"Gospodin 10 minuta uključujući i tuširanje!.

XS
SM
MD
LG