Dostupni linkovi

Vanredna vijest

(Ne)opravdan optimizam Beograda


Beograd, zgrada Vlade Srbije

Da li je i koliko Srbija bliža parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU. Najjaču dozu optimizma da će taj datum biti uskoro imaju upravo zvaničnici zaduženi za saradnju sa Haškim tribunalom, dok analitičari ne dele taj stav.

Posle posete Briselu, koordinatori za sprovođenje akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom izjavljuju da je Srbija sada bliža parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU nego ranije. Vladimir Vukčević je, nakon što je u Briselu zajedno sa Rasimom Ljajićem razgovarao sa evropskim komesarom Olijem Renom i predstavnicima Evropskog parlamenta, rekao beogradskim medijima da veruje da će sporazum biti parafiran posle posete Karle del Ponte Srbiji 25. i 26. oktobra. Vukčević je to objasnio time da ocena glavne tužiteljke Tribunala o saradnji Srbije sa tim sudom nije bila negativna kao što su predstavili mediji:

“Ispalo je da je to interpretacija naših medija i onda su nas za tim radnim ručkom uveravali da je to netačno. Ocena je da smo bliži tom parafu nego ranije. Sve ove mere koje su preduzete, odluka Saveta za nacionalnu bezbednost o raspisivanju nagrade i odluka Vlade Srbije da Parlamentu uputi predlog zakona o jatacima, su vrlo odjeknuli kod njih. Oni to ocenjuju kao izraz naše političke volje i spremnosti da završimo sa tim ”

I predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić deli isti optimizam u rezultat posete Beogradu glavne haške tužiteljke istovremeno najavljujući nove mere u saradnji sa ovim sudom:

“Nadam se da će naredna poseta predstavljati istovremeno i ulaznicu za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da ćemo rešiti neke od problema koji su apostrofirani u izveštaju Karle del Ponte, koji je podnela ministrima EU, i da će se na dalje na adekvatan način vrednovati rezultati našeg rada kao i naredne mere koje ćemo preduzimati.”

Informacije koje su dobili od Vukčevića i Ljajića i evropski komesar Oli Ren i poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin ocenili su vrednim, ali osim Renove konstatacije da je u saradnji Beograda s Haškim sudom "čaša polupuna", te da će koraci koje Beograd namerava da učini narednih dana i nedelja, "sigurno odjeknuti u srpskoj i široj javnosti" oni nisu želeli da jasnije predoče šta će Beograd preduzeti. Koliko će ti koraci međutim dovesti do zelenog svetla za parafiranje sporazuma. Ksenija Milivojević, savetnica za evropske integracije srpskog vicepremijera Božidara Đelića, koristi floskulu opeznog optimizma. Očekujemo da izveštaj haške tužiteljke bude pozitivniji nakon njene posete Beogradu sledeće nedelje nego što je bio pre par dana u Luksemburgu, kaže Milivojevićeva;

“Da to bude izveštaj koji omogućava donošenje odluke o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i datuma koji bi, tehnički gledano, mogao da bude vrlo brzo, s obzirom da i Evropska komisija potvrđuje da je u tehničkom smislu sve spremno za parafiranje. Naravno, da bi taj izveštaj bio pozitivan potrebno je da se dese određeni pomaci i očekujemo da će svi nadležni organi svoje aktivnosti, u tom smislu, usmeriti ka tome da Karla del Ponte iz Beograda ode zadovoljna.”

Međutim, analitičari ne dele optimizam zvaničnika. Marko Savković iz Centra za civilno vojne odnose kaže da ne misli da je Srbija bliža parafiranju Sporazuma o pridruživanju EU i da mu je čudno da je tek sada raspisana nagrada za informacije o mestu boravišta haških optuženika a ne ranije, tim pre što ta nagrada već postoji jer su je pre nekoliko godina raspisale Sjedinjene Američke Države:

“Logika osobe, koja je spremna da da tu informaciju u nadoknadu za novac, je da mu je svejedno kome će dati tu informaciju. Ne smatram da smo bliži parafiranju sporazuma zato što mi konstantno imamo najave da će baš sledeće nedelje doći do nekog naglog preokreta, do nečeg novog u potrazi. Nisam optimista tim pre što i ona teza o trgovini sporazum o pridruživanju za eventualni gubitak Kosova apsolutno ne pije vodu, s obzirom da je poslednja izjava Oli Rena pokazala da postoje jako važni standardi koje Srbija mora da ispuni na putu pristupanja EU.”

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG