Dostupni linkovi

Peratović oslobođen, slijedi kaznena prijava


Nezavisni novinar Željko Peratović pušten je da se brani sa slobode, nakon što je 24 sata proveo na policiji. Bio je uhapšen u srijedu uvečer u Zagrebu, pod optužbom da je odavao "državne tajne".

Peratović se na svom blogu bavio nizom intrigantnih tema - od ratnih zločina u Gospicu 1991, preko rada tajne policije, do partizanskih zločina u Blajburgu. Kako stoji u policijskom priopćenju, protiv njega će se, nakon dovršetka kriminalističke obrade, nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznena prijava radi počinjenja kaznenog djela objavljivanja službene tajne. U nastavku kriminalističke obrade policija će utvrditi kaznenu odgovornost službenih i odgovornih osoba u državnim tijelima čiji dokumenti su, sa različitim stupnjevima tajnosti, objavljeni u javnosti i pronađeni kod Peratovića. O kakvoj se službenoj tajni radi – nismo uspjeli saznati.

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je prosvjedovalo povodom njegovog uhićenja, pretresa stana i zaplijene računala i gotovo 1000 dokumenata, fileova i CD-ova, i zahtjeva njegovo trenutačno puštanje na slobodu. Za Radio Slobodna Europe govori potpredsjednik Društva Zdenko Duka:

"Mi ocjenjujemo da je ovo jedan drastičan primjer ugrožavanja novinarskih sloboda kod nas. Ne sjećamo se zapravo kad je novinar bio uhićen i cijeli dan i noć proveo u zatvoru."

Navodno odavanje državne tajne nije nikakva izlika za ovakvo ponašanje državnih represivnih organa, prenosi Duka stav Hrvatskog novinarskog društva, ali i praksu Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu:

"Ako su ugrožene državne tajne, onda bi se držani organi trebali prije svega baviti osobama koje te tajne raspačavaju, a ne novinarima koji ih eventualno objavljuju. U demokratskom društvu sumnja da je novinar, radeći novinarski posao, odao državnu tajnu ne bi smjela biti razlog uhićenja i kaznenog progona, jer je u takvom društvu pravo javnosti da zna važnije od same objave navodne državne tajne."

Neki mediji povezali su Peratovićevo uhićenje sa činjenicom da je on najviše od hrvatskih novinara pratio ratne zločine u Gospiću ujesen 1991. godine, a nedavno se na Youtubeu pojavio video-zapis iskaza jedne sudionice obrane Gospića, koja aktualnog HDZ-ovog potpredsjednika Sabora i nositelja liste HDZ-a u Lici na skorim izborima Darka Milinovića optužuje da je sudjelovao u odvoženju tijela ubijenih graana srpske nacionalnosti. Peratović je zanijekao da ima ikakve veze sa tim video-uratkom, koji je vjerojatno plod međustranačkih predizbornih podmetanja, ali možda nije uspio u to uvjeriti nekog bliskog Milinoviću, koji mu se sada na ovaj način sveti. Podjednako je moguće da je Peratović na svom blogu "45 lines" naljutio koga iz tajnih službi, jer on najsustavnije od svih hrvatskih medija piše o njihovim aktivnostima i nepodopštinama.

XS
SM
MD
LG