Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Spomen ploča ubijenom dečaku


Beograd

Otkrivanjem spomen ploče u centru Beograda obeležena je desetogodišnjica ubistva romskog dečaka Dušana Jovanovića, koga su do smrti pretukli skinhedsi. Ovaj zločin je predstavljao svojevrsan uvod u čitav niz incidenata čije žrtve su bili pripadnici romske populacije u Srbiji.

Otkrivanjem spomen ploče u centru Beograda danas je obeležena desetogodišnjica ubistva romskog dečaka Dušana Jovanovića, koga su do smrti pretukli skinhedsi Milan Ćujić i Ištvan Fendrik. Ovaj zločin je predstavljao svojevrsan uvod u čitav niz incidenata čije žrtve su bili pripadnici romske populacije u Srbiji.

"Duško Jovanović je bio dečak koji je pripadao svima nama, svi se sećaju njegovog lica i svi misle da je njegova žrtva opomena nasilnicima da Beograd nikada neće pristati na nasilje", rekao je predsednik Tadić na mestu gde je 18. oktobra 1997. godine ubijen trinaestogodišnji romski dečak. On je izrazio uverenje da je žrtva Dušana Jovanovića sama po sebi bila protest protiv nasilja koje je u to vreme bilo svakodnevnica, ali i nasilja koje i danas preti:

„Beograd i Srbija nikada neće pristati na nasilje. To je poruka svim nasilnicima. Ovde se ne radi o politici, ovde se radi o elementarnoj ljudskosti. A, što je najveći apsurd, ovde se nije radilo o razlikama jer među nama nema suštinskih razlika – ovde se radilo o insistiranju na veštačkim razlikama, neprirodnim razlikama. Protiv takvog nasilništva i Beograd i Srbija će uvek ustati i duboko sam uveren da je i ovaj čin doprinos jednoj velikoj i večnoj borbi protiv nasilja i nasilništva.“

Romskog dečaka Dušana Jovanovića do smrti su 18. oktobra 1997. pretukli pripadnici pokreta skihendsi, tada maloletni Milan Ćujić i Ištvan Fendrik. Rajko Đurić, predsednik Unije Roma Srbije, izjavio je za naš program da država mora da izvuče pouke iz ovog tragičnog događaja, ali i iz nedavnih događanja sa okupljanjima neonacističkih grupa:

„Ta pouka nam mora biti putokaz u procenjivanju pojava koje u ovome času postoje u Srbiji. Naravno da je od ’97. godine, zahvaljući pre svega 5. oktobru, došlo do promena u Srbiji i taj koji tvrdi da je Srbija fašistička zemlja laže. Ali, isto tako besumučno laže onaj koji negira postojanje fašističkih grupa u Srbiji, one predstavljaju realnu opasnost za dalji demokratski razvoj Srbije, samim tim i za položaj i sudbinu nacionalnih manjina.“

Petar Antić, izršni direktor Centra za prava manjina, prenosi neka od zapažanja zabeleženih u godišnjem Izveštaju o povredama prava Roma koji je predstavljen u beogradskom Medija centru:

„Zanimljivo je da se ne radi samo o slučajevima nasilja od strane skinhedsa već i od strane drugih privatnih lica – navijači, ulične grupe koje maltretiraju Rome. Veoma često Romi koji žive na Novom Beogradu budu žrtve nasilja od strane nepoznatih lica koja dolaze i pokušavaju da zapale ovo romsko naselje, bacaju kamenice.. Romi nekada ni ne pozivaju policiju zato što ne postoji adekvatno reagovanje na njihove pozive.“

Nije ubistvo Dušana Jovanovića jedino ubistvo Roma u Srbiji. Skinhedsi su 2001. godine takođe, misleći da je Rom, nasmrt pretukli čuvenog glumca Dragana Maksimovića, dok su pripadnici iste organizacije na koncertu grupe „Ritam nereda“ u Crvenki ubili tridesetpetogodišnjeg Dalibora Borotu. Ono što boli potpredsednika Svetskog Parlamenta Roma Dragoljuba Ackovića, jesu blage kazne za ubice:

„Kako vaspitno može da utiče mera, odnosno smanjene tačno jedne trećine kazne?! Tako se ne rešava problem u jednoj državi koja pretenduje da bude demokratska. Raduje me što su Romi definitivno uspravili leđa i što jasno i glasno kažu onima koji su dužni da ih zaštite – Gospodo uradite vaš posao, za to primate plate. Iskreno da vam kažem, to zaista mislim, da policija dobro odradi svoj deo posla ali onda nastupa problem sa pravosuđem. Pravosuđe se igra sa ovakvim slučajevima!“

XS
SM
MD
LG