Dostupni linkovi

Crnogorski poslanik i srpski državljanin


Predrag Popović

Priča o dvojnom državljanstvu ponovo je aktuelizirana u Crnoj Gori nakon nastupa Predraga Popovića u Skupštini.

Lider Narodne stranke Predrag Popović nedavno je postao i srpski državljanin, zbog čega bi prema važećim crnogorskim propisima koji zabranjuju dvojno državljanstvo, mogao ostati bez crnogorskog državljanstva, ali i bez poslaničkog mandata. Popović, koji je juče u Skupštini Crne Gore javnosti i kolegama pokazao rješenje o prijemu u srpsko državljanstvo, za naš radio kaže da je to njegov odgovor na novi Ustav Crne Gore i otvorena provokacija nadležnim državnim organima:

„To je jasna poruka, izvol’te neka se i to desi da predsjednik najstarije stranke u Crnoj Gori bude lišen državljanstva svoje matične države zato što je javno iskazao svoj odnos prema Srbiji, neka me liše tog državljanstva. Što se zakona tiče stvar je tu potpuno jasna i ja sam potpuno svjestan tih posljedica, ali želim da se te posljedice prvo primijene na meni. Vrlo sam svjestan i vrlo sam namjerno to uradio i to jeste „bačena rukavica“ i smatram da ako oni ne ispune svoje zakonske norme da će to biti još jedan dokaz nepravne države Crne Gore“.

Podsjetimo. Spor oko mogućnosti dobijanja dvojnog državljanstva započeo je nakon što je Srbija nedavno donijela Zakon o državljanstvu kojim se crnogorskim državljanima koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi omogućava dobijanje srpskog državljanstva. Nadležni organi su upozorili da važeći crnogorski propisi zabranjuju institut dvojnog državljanstva i upozorili sve građane da će, ukoliko prihvate srpsko državljanstvo, biti izbrisani iz crnogorskog. U startu je najavljeno da će to rješenje biti zadržano i nakon donošenja novog Ustava, ali je u međuvremenu došlo do revizije, pa je predlogom Ustava Zakona za sprovođenje Ustava Crne Gore, koji bi do kraja mjeseca trebalo da bude usvojen u Skupštini, predviđeno „da državljani Crne Gore, koji su nakon 3. juna 2006. godine stekli neko drugo državljanstvo, mogu zadržati i crnogorsko državljanstvo do potpisivanja bilateralnog sporazuma sa zemljom čije su državljanstvo stekli, ali najduže godinu dana od usvajanja Ustava Crne Gore".

Komentarišući Popovićev slučaj, predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić je podgoričkim „Vijesti“-ma kazao da bi prema sadašnjem crnogorskom Zakonu o državljanstvu nadležni organi Popoviću trebalo da oduzmu državljanstvo Crne Gore i da bi ga takvog ishoda moglo spasiti samo brzo usvajanje Ustava. Jusuf Kalamperović, prvi čovjek nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, za naš radio kaže da Popovićev istup u Skupštini nije dovoljan da bi se poslanik Narodne stranke ispisao iz crnogorskog državljanstva:

„Ja to doživljavam kao politički performans. Nadležnom organu nije pokazao rješenje. To što je on pokazao je li neko mogao pročitati, nije mogao pročitati, ali na osnovu diskusije u parlementu ne možemo kao organ postupati. Dokaz moramo imati, papir, dokaz na stolu kod nas mi to nemamo. Nas nije obavijestio zvanično niti nadležni organ iz Srbije niti gospodin Popović lično. Što je on mahao nekim papirima nije dovoljno da nekome oduzimamo državljanstvo“.

Ako Popović to ipak učini, Kalamperović najavljuje da će se držati zakona:

„Mi ćemo primijeniti zakon. Mi smo dužni da primijenjujemo zakon“.

Na dodatno pitanje da li će nadležnim organima Crne Gore olakšati posao i dostaviti im rješenje o prijemu u srpsko državljanstvo Predrag Popović kaže da sa tim nema nikakvih problema:

„To će im rješenje, samo ne znam kome se to dostavlja da li Ministarstvu unutrašnjih poslova ili ne znam već kome, biti dostavljeno tokom današnjeg dana. Nemam nikakvog razloga da to krijem, niti da tu špekulišem i kažem – pa, znate ovo ili ono. Ako je to njihov odgovor imaće ga tokom današnjeg dana. Moći će da odluče ili postupe po aktuelnom zakonu prije donošenja novog Ustava“.

XS
SM
MD
LG