Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Benazir Bhutto ponovo u Pakistanu


Benazir Bhutto na Aerodromu u Karačiju

Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto vratila se u Pakistan osam godina nakon egzila kako bi se ponovno uključila u politički život svoje zemlje.

Benazir Bhutto vratila se u svoju zemlju poput prave pobjednice, iako i dalje ostaju optužbe za navodnu korupciju što je bio razlog njenog egzila prije osam godina. Bivša premijerka je izjavila da je uzbuđena i presretna zbog povratka, čak je to nazvala čudom. Sprema se na razgovor sa predsjednikom države Pervezom Musharafom oko moguće podjele vlasti.

Ulice Karachija prepune su njenih pristalica. Mnogi od njih su obučeni u crveno, crne i zelene boje, inače boje njene Pakistanske narodne partije. Njen je dolazak osiguravalo i oko 20.000 pripadnika vojske i policije zbog prijetnji islamističkih militanata Benazir Bhutto i predsjednku Musharafu.

Ova žena koja je dva puta bila premijerka Pakistana od 1988 do 1990 i od 1993 do 1996. pripada jednoj od najpoznatijih političkih dinastija u svijetu. Obitelj Bhutto u Pakistanu jednako je ugledna kao i obitelj Nehru Gandhi u Indiji. Njen otac Zulfikar Ali Bhutto bio je premijer Pakistana početkom sedamdesetih da bi bio svrgnut vojnim pučem 1977. a dvije godine kasnije pogubljen.

Sama Benazir je bila uhapšena neposredno nakon obaranja vlade njenog oca i u zatvoru je provela pet godina. Nakon što je iz zatvora puštena na liječenje u London, u britanskoj prijestolnici osnovala je pakistansku narodnu partiju i započela kampanju protiv vojne hunte u Pakistanu. Povratkom u Pakistan 1986 plijenila je ogromnu pažnju javnosti, na političkim skupovima okupljali su se deseci tisuća ljudi. Godine 1988 postala je prva žena premijer u jednoj islamskoj zemlji.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG