Dostupni linkovi

U Beogradu iznenađeni ocenom Karle del Ponte


Karla del Ponte
Karla del Ponte

Na zvaničnike u Beogradu poput hladnog tuša delovala je ocena glavne tužiteljke Karle del Ponte da je saradnja Srbije s Haškim tribunalom poboljšana, ali ne i dovoljna.

Dok visoki zvaničnik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenjuje da je odluka o odlaganju parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU loša, budući da je Srbija u poslednje vreme pokazivala jasnu volju za saradnju s Haškim Tribunalom, a lider opozicionih radikala Tomislav Nikolić tvrdi da je reč o kao "pritisku i uceni" zbog Kosova, ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da ga je iznenadio nepovoljan izveštaj glavne tužiteljke Karle del Ponte:

„Moram da priznam da sam lično očekivao da izveštaj, ako ne pozitivan, bar ne bude negativan već neutralan kako bi se dao prostor za dalji rad. Prema izveštajima sastanci, koje su imali moji ljudi sa gospođom Karlom del Ponte, su prošli u redu, podržala je naše aktivnosti. Savet za nacionalnu bezbednost je podržao ideju Akcionog tima o raspisivanju nagrada za ljudima za kojima traga Haški tribunal, smatrali smo da su to ozbiljni napori i pomeranja u pravcu konačnog rešenja problema KiM.“

Šutanovac kaže da mu je kao ministru odbrane slaba uteha to što se u izveštaju Karle del Ponte ovoga puta Vojska Srbije ne potencira kao institucija koja ima veze sa skrivanjem prvog na listi haških begunaca Ratka Mladića:

„Tvrdim veoma pouzdano da vojska ne troši nijedan dinar štiteći Ratka Mladića. Rekao sam i gospođi Karli del Ponte da do jednog promila garantujem mojim poslom da svakoga dana kontrolišemo i proveramo objekte, ali ne mogu da tvrdim da niko iz vojske ne pomaže privatno u štićenju – to je teško kontrolisati imajući u vidu da imamo 40.000 pripadnika vojske i 55.000 penzionera.“

Poslednji izveštaj Karle del Ponte stigao je samo četiri meseca nakon izveštaja punog komplimenata na račun saradnje Beograda sa Haškim sudom, koji je poslužio da se obnovi godinu dana zamrznut proces evrointegracije Srbije. Objašnjavajući široku amplitudu u ocenama glavne tužiteljke savetnik predsednika Srbije Jovan Simić podseća da su povoljnom izveštaju, koji je Ujedinjenim nacijama Karla del Ponte podnela 18. juna, prethodila izručenja Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića:

„Sve je pokazivalo da će ova Vlada u punom kapacitetu raditi na tome. Neću da kažem da Vlada ne radi u punom kapacitetu ali mi se čini da gospođa Karla del Ponte ima neku bezbednosnu informaciju koja ukazuje da je ona vrlo ubeđena da je Mladić na prostoru Srbije ili negde oko granice - ona smatra da ne radimo dovoljno. Kako je davno ustanovila i zaključila da Srbija najbolje radi pod velikim pritiskom onda je bilo logično da izvrši još jedan pritisak – ne verujem da to je posledica što država ne radi nego da je to pre pokušaj još jednog pritiska da se taj problem reši.“

Još jedan ministar, Dragan Đilas, ističe da svaki negativan izveštaj o Srbiji šteti njenom boljem pozicioniranju u svetu:

“Bilo kakva negativna priča o Srbiji je loša. Lično mislim da je ova Vlada uradila dosta na saradnji sa Haškim tribunalom, da je napravila veliki pomak i da postoji jedinstvo svih članica Vlade da se mora sarađivati sa Hagom. Za neke stvari je neophodno vreme i meni je žao što smo u prošlosti izgubili puno vremena pričajući umesto radeći.“

Da posledice negativnog izveštaja Karle del Ponte mogu biti više nego ozbiljne, strahuje savetnik predsednika Srbije Jovan Simić:

“Ako ne potpišemo ugovor o pristupanju ceo postupak se koči i ponovo gubimo vreme. Mi to moramo da rešimo kako znamo i umemo – da li je to raspisivanje nagrade, da li je to pojačan rad na terenu, da li je to koordinacija sa ostalim službama. Sve se to radi ali rezultata nema. Plašim se da ako stavrno postoji neki dogovor kao za Karadžića, da posle Mladića, zbog ovakvog odnosa, ne dođemo u situaciju da moramo da nađemo i Karadžića.”

XS
SM
MD
LG