Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ako znate nešto o haškim beguncima, javite nam!


Arhivski snimak: Radovan Karadžić i Ratko Mladić snimljeni 5. avgusta 1993. godine.

Informacije o haškim beguncima građani Srbije mogu da dostave pozivom policiji na 92 ili Bezbednosno informativnoj agenciji Srbije na 9191 - liniju koja je otvorena u maju prošle godine za prijave o ugrožavanju nacionalne bezbednosti

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije otvoriće narednih dana specijalnu telefonsku liniju za dojave građana o kretanju i skrivanju haških optuženika, ali su se neki već javljali MUP-u raspitivajući se za akciju koja je u toku. Za informacije o haškim beguncima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću Srbija je raspisala nagradu od po milion eura, dok je za Gorana Hadžića i Stojana Župljanina cifra manja – po 250.000 eura.

Do uvođenja posebnog telefona Saveta za nacionalnu bezbednost, građani sve informacije o haškim beguncima mogu da dostave pozivom policiji na 92 ili Bezbednosno informativnoj agenciji Srbije na 9191 - liniju koja je otvorena u maju prošle godine za prijave o ugrožavanju nacionalne bezbednosti. Pozvali smo ovaj broj:

“Dobili ste broj 9191 Bezbednosno informativne agencije, molimo sačekajte.”

“Molim.”

RSE: Dobar dan. Interesuje me kakva je procedura povodom ove nagrade za haške optuženike i pod kojim uslovima mogu da se prijave građani koji imaju informacije?

“Treba da se obratite Nacionalnom savetu.”

RSE: A ovaj broj telefona?

“Dobro, da li imate neku informaciju?”

RSE: Nemam, ja sam novinar pa se raspitujem.

“Ne dajemo informacije u vezi procedure, ovaj telefon je samo za primanje direktnih informacija, prijem informacija od strane građana. Možete da okrenete 92, javnu bezbednost i da prijavite.”


Prema nezvaničnim informacijama, više građana je od raspisivanja nagrade zvalo ovaj broj interesujući se na koji način bi novac bio isplaćen, da li će identitet onog ko bude javio informaciju biti zaštićen, a neke je zanimalo i da li će informatoru pripasti i pet miliona dolara nagrade koju su za haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem raspisale Sjedinjene Američke Države.
Beograđani iz medija znaju da je Srbija raspisala nagradu, pa smo ih pitali šta misle o tome:

“Nemam ja veze s tim, nisam odavde.”

RSE: Da imate neke informacije da li biste prijavili?

“Bojim se da ne bih. Ima on svoje ljude pa bi posle i mene likvidirali.”

“Kada bih znala gde je uzela bih te pare pa bi ih dala u dobrotvorne svrhe, velikodušno bih ga prijavila da nas ne muče više. Ali, i Amerika je davala pare pa se do sada niko nije javio”

“Sve je to politika, možda to može i na neki drugi način.”

“Protiv toga sam jer se toliki novac troši iz budžeta a za građane, za penzije nema novca. To je za mene grozno.”

“Mislim da je to neko foliranje da bi dobili neke poene pa raspisuju nagradu - znaju oni da ga niko neće prijaviti. Ja bih ga odmah prijavila zato što hoću da moja deca budu slobodna, da idu u Evropu a i ja sa njima ako može. Ovo je stvarno bezveze da nas jedan čovek drži sve u zatvoru, da tako kažem.”

Kako se neslužbeno čulo iz MUP-a Srbije, prijave građana o haškim optuženicima koje stignu preko posebne telefonske linije biće proveravane u najkraćem mogućem roku. Inspirisani nekim primerima iz inostranstva, novinari su ministra odbrane Dragana Šutanovca pitali da li će država objaviti plakate sa likovima haških begunaca kako bi ih građani, ako ih vide, lakše prepoznali:

“Moram da kažem da je ova praksa u Iraku dovela do hvatanja ljudi koji su bili optuženi. Treba dati oglase, pre svega, putem sredstava javnog informisanja. Ne verujem da stavljanje nekih novih fotografija može da pomogne.”

Da li će raspisivanje nagrade uroditi plodom pokazaće vreme, ali privatni detektiv Božidar Spasić, vlasnik detektivske agencije SIA i bivši operativac jugoslovenske Državne bezbednosti, je skeptičan. Kako kaže, sa svojom ekipom tragao je za kriminalcima visokog ranga, pa i za teroristima na Interpolovoj poternici, pa mu iskustvo govori da ova akcija ima malo šanse na uspeh:

“Takva traganja u kojima je država iscrpela sve svoje mogućnosti, kao i NATO, elektronske, tehničke, saradničke, nemaju velike šanse. Mislim da je ova nagrada upućena nekom iz bliskom krugu, ali je taj bliski krug do sada već mogao da uzme 5 miliona dolara od NATO-a.”

Jednostavno, zaključuje Božidar Spasić, obični građani nemaju šta da traže u potrazi za haškim beguncima:

“U potpunosti se radi o jednoj nemogućoj misiji, ali verovatno politički potrebnoj.”

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG