Dostupni linkovi

Hapšenje Mladića i dalje je uslov za EU


Carla Del Ponte, arhivski snimak

Izveštaj Karle del Ponte, glavnog tužioca Haškog tribunala, o saradnji Beograda sa Hagom ostavio je prostor Evropskoj uniji da da zeleno svetlo za parafiranje sporazuma o pridruživanju, smatraju politički analitičari u Beogradu. Međutim, čak i ako se to dogodi, uslov svih uslova za potpisivanje tog dokumenta je hapšenje Ratka Mladića.

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, izjavio je za RSE da će Oli Ren, komesar za proširenje Evropske unije, doneti konačnu odluku o tome da li će biti omogućeno parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali je dodao da je ocena Karle del Ponte, glavnog tužioca Haškog tribunala, o saradnji Beograda sa Hagom realna i očekivana:

“Mislim da u ovom momentu još nisu stvoreni uslovi za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Iz svega što je ona danas rekla proizilazi da ona hoće i želi pomoći Srbiji da dođe ne samo do parafiranja već i do približavanja i ulaska Srbije u EU. Zato je i najavila da će u Beograd ponovo doći za deset dana i još jednom pred kraj godine. Ako srpske vlasti žele da je ubede imaju sve šanse da to i učine i da, na kraju krajeva, pre isteka njenog mandata tužioca dođe i do parafiranja sporazuma.”

Jelko Kacin rekao je da sve zavisi od Srbije i zaključio da uslov svih uslova ostaje hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića:

“Ka i u EU ide Srbija i ona mora dokazati da stvarno misli da je moguće uspostaviti punu saradnju sa Hagom - bez Mladića u Hagu do potpisivanja neće doći.”

Živorad Kovačević, iz Evropskog pokreta u Srbiji, za naš program okarakterisao je izveštaj Karle del Ponte kao negativnu ocenu sa pozitivnim elementima:

“To može da se tumači i ovako i onako – sve zavisi od ministara i političke volje. Takva ocena se može tretirati kao relativno zadovoljavajuća da bi se omogućilo parafiranje koje, na kraju krajeva, samo po sebi još ne prejudicira ništa. Lično verujem da će ishod biti takav. Drugim rečima, uslov ostaje do trenutka kada bi trebalo pristupiti potpisivanju sporazuma – verovatno će se izvršiti još jedan pritisak na Beograd da učini nešto konkretnije.”

Dakle, kaže Kovačević, čak i ako dođe do parafiranja dalji koraci zavise samo od jedne stvari:

“Glavni uslov i dalje ostaje hapšenje Mladića, odnosno, u nekoj interpretaciji, da li je Vlada preduzela sve što je u njenoj moći da se Mladić privede pravdi. To znači da i dalje postoji mogućnost u zavisnosti od toga šta će se u još u Beogradu činiti, koji je sada preokupiran Kosovom – raspisivanje nagrade samo po sebi nije ostvarilo neki veći efekat.”

Sve ovo što se dešava na relaciji Brisel-Beograd, zaključuje Živorad Kovačević, može se nazvati uslovnom podrškom:

“Znači, podrškom procesu. Mislim da Brisel ne želi da obeshrabri Beograd – to je moje predviđanje ali ću sutra možda biti demantovan.”

Čak i ako uskoro Srbiji bude dato zeleno svetlo za parafiranje sporazuma, ocenila je za naš program Jelica Minić, bivša pomoćnica ministra inostranih poslova, tek onda predstoji duga procedura:

“To je sve jedan dvofazni proces koji će trajati mesecima pa do pune primene sporazuma može potrajati čak i do 2-2,5 godine. Ali, presudno je potpisivanje samog sporazuma.”

XS
SM
MD
LG