Dostupni linkovi

Odgođeno suđenje u slučaju "Ovčara"


Beograd, Palata pravde
Beograd, Palata pravde

Postavlja se pitanje zbog čega srpsko pravosuđe ni tri godine od početka suđenja za zločin na Ovčari ne može da privede kraju ovaj proces.

Suđenje za zločin na Ovčari, zbog izmene u sastavu sudskog veća, trebalo je da počne danas, ali je branilac optuženog Saše Radaka, Dušan Mašić, zatražio izuzeće svih članova veća, predsednika Okružnog suda Siniše Važića i predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović Škero zbog toga što, kako je rekao, nije obrazloženo zbog čega je sudija Snežana Garotić-Nikolić zamenila Gordanu Božilović Petrović u sudskom veću.

Polemika povodom zamene sudije Božilović, pokrenuta je kada je ona udaljena iz procesa za zločin u Suvoj Reci, koje je zbog zamene takođe vraćeno na početak. Dok je predsednik Okružnog suda obrazložio da je ona udaljena iz svih procesa za ratne zločine zato što joj je istekao mandat, Božilović Petrović je u brojnim izajvama za medije tvrdila da je smenjena po nalogu visokog službenika američke ambasade i direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić. Upravo ova tvrdnja sudije Božilović razlog je zbog kojeg advokat Saše Radaka Dušan Mašić tvrdi da njegov klijent ne može računati na fer suđenje:

“Ako je tačno ono što je gospođa Božilović rekla ni ja ni moj klijent ne možemo da budemo ubeđeni u nepristrasnost veća, odnosno da većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu ne kadriraju neke više sile, neke sile koje ne bi smele da kadriraju, a to su jedna strana ambasada i nevladina organizacija Nataše Kandić.”

Odbacujući optužbe da je na bilo koji način uticala da izuzeće sudije Božilović Petrović, direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže za naš program da je sada potpuno jasno da postoji organizovan pokušaj da se, preko slučaja sudije Božilović, zaustave sva suđenja za ratne zločine:

“Srbiji preti potpuna blokada, preti joj hajka protiv suđenja za ratne zločine i organizacija za ljudska prava – u ovom slučaju na mene jer ja, kao izvršna direktorka, zastupam oštećene u predmetu. To je u ovom trenutku povod za jednu svakodnevnu hajku u žutim novinama u kojima se ne preza od najružnijeg izvrtanja činjenica do uvreda i pretnji. Ponovo se razvija jedan patriotski odnos prema vladavini zakona na uštrb prava optuženih. To se radi očito i uz saglasnost optuženih zato što verovatno postoji neko obećanje da će suđenja biti zaustavljena, da će neko, ko ne podržava suđenje za ratne zločine, doći na vlast i da više neće biti suđenja.”

Suđenje za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara počelo je u martu 2004. godine. U decembru prošle godine Vrhovni sud je poništio prvostepenu presudu kojom je 14 od 16 optuženih proglašeno krivim za zločin na Ovčari i osuđeno na ukupno 231 godinu zatvora, i suđenje vratio na početak. Svi optuženi su na početku ponovljenog suđenja, odbacili krivicu za učešće u ratnom zločinu.

Nakon novog vraćanja na početak zbog izmene u sastavu sudskog veća, advokat Nikola Barović procenjuje da će suđenje za zločin na Ovčari biti nastavljeno i 2008. godini, a činjenicu da proces traje već tri godine obrazlaže sledećim rečima:

“Zbog velikog broja okrivljenih i dokaza koje treba izvesti u ponovljenom postupku – to traži vreme. A, sudije koje postupaju nemaju samo taj predmet tako da su održavanjem malog broja sudija u veću za ratne zločine dovedeni u vremensku nepogodnost, da ne mogu da postupaju veći broj dana.”

Barović smatra da zbog težine zločina bilo kakav protok vremena ne može pomoći izvršiocima. Ipak, odugovlačenje procesa, prema Barovićevim rečima, šalje lošu poruku kada je reč o efikasnosti srpskog pravosuđa:

“Prvi deo postupka je govorio o efikasnosti a sada govori da se zapalo u neefikasnost. Početna efikasnost nije bila normalno stanje već je bila izuzetnost, a neefikasnost dovodi u pitanje dosežnost bilo kakve pravde.”

XS
SM
MD
LG