Dostupni linkovi

Počelo suđenje za ubistva Srba u Osijeku


Пока никто не взял на себя ответственность за теракт
Пока никто не взял на себя ответственность за теракт

Dugo očekivano suđenje osječkom gospodaru života i smrti, Branimiru Glavašu, započelo je danas u Zagrebu.

Dugogodišnji prvi slavonski HDZ-ovac, Branimir Glavaš, i šestoro suokrivljenika, optuženih za ratne zločine nad većinom srpskim civilima u ratnom Osijeku, u jesen i zimu 1991. godine, izjasnili su se danas da nisu krivi.

Glavaša se tereti za naređivanje ubojstva deset Osječana srpske nacionalnosti (takozvani slučaj „selotejp“) jer su žrtvama pred ubijanje na obali Drave ruke bile vezane ljepljivom trakom, i za naređivanje mučenja trojice Osječana srpske nacionalnosti i ubojstvo dvojice (takozvani slučaj „garaža“) jer su oni mučeni i ubijani u garažama tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu, kojem je Glavaš bio na čelu.

Dakle, po riječima zamjenice županijskog državnog odvjetnika, Jasmine Dolmagić, Glavaš je:

„kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba naredio da se civilno stanovništvo ubija, da se nečovječno postupa prema njima i da se primjenjuju protuzakonita zatvaranja, pa je time počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ratni zločin protiv civilnog stanovništva.“

Jedan iz Glavaševe vrlo jake braniteljske ekipe, odvjetnik i donedavni potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Veljko Miljević, odmah ujutro zatražio je izuzeće predsjednika sudskog vijeća u ovom postupku, Željka Horvatovića, koji je kao vojni sudac 1992. godine, po Zakonu o oprostu, oslobodio četiri hrvatska vojnika suđena za ubojstvo građanina srpske nacionalnosti u Zagrebu, a ta presuda mu je kasnije ukinuta.

Predsjednica zagrebačkog Županijskog suda, Mirjana Rigljan, odbacila je u roku od dva sata taj zahtjev kao neosnovan, pa je suđenje odmah nastavljeno. Glavna rasprava nastavlja se u srijedu predlaganjem dokaza optužbe i obrane.

XS
SM
MD
LG