Dostupni linkovi

Putin će ipak putovati u Teheran


Vladimir Putin u Wiesbadenu, 15. Oktobar, 2007. godine
Vladimir Putin u Wiesbadenu, 15. Oktobar, 2007. godine

Navodni atentat na ruskoga predsjednika Vladimir Putina bacio je sjenu na njegov predstojeći posjet Teheranu gdje će sudjelovati na summitu država koje imaju izlaz na Kaspijsko more.

Sam Putin je otklonio mogućnost izostanka sa planiranog skupa, dok su iranske vlasti oštro reagirale tvrdeći da se pričama o navodnom atentatu na ruskog šefa države pokušavaju oslabiti dobre veze Moskve i Teherana.

Novinske agencije u Rusiji objavile su kako su "posebne službe" upozorile predsjednika Vladimira Putina da ga skupina bombaša-samoubojica namjerava ubiti prilikom posjeta Iranu. U Teherenu negiraju takvu mogućnost i ističu kako su sve mjere osiguranja poduzete, te da je i Putinov specijalni automobil već odavno dopremljen u Iran.

Hossein Aryan , ekspert za pitanja sigurnosti prilično je skeptičan oko navodnog atentata jer kako kaže "iranske obavještajne službe su prilično djelotvorne. Ne vjerujem da bi se tako nešto moglo dogoditi u Iranu. I uostalom, tko bi to napravio. Ovo je više glasina nego informacija".

Promatrači u Rusiji također nisu uvjereni da je postojala mogućnost atentata i da je u cijelu priču uključena iranska strana. Marina Mamedova, koja vodi iranski odjel pri Institutu za istočne studije Ruske akademija znanosti za radio Slobodna Evropa smatra da Irancima tako nešto ne bi bilo u interesu, jer računaju na podršku Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti UN oko mogućih sankcija.

Mnogi, međutim, upozoravaju da vijesti o mogućem atentatu najviše koriste samom Putinu, kako u Rusiji, tako i u inozemstvu. Rusija je pred parlamentarnim izborima u prosincu ove i predsjedničkim izborima iduće godine, a Putin je vrlo popularan u zemlji i priča o mogućem atentatu može samo zacementirati opće mišljenje da on i dalje treba ostati na vlasti, bilo kao premijer ili ustavnim promjenama koje bi mu omogućile i treći mandat.

Putinu navodni atentat može poslužiti za jačanje uloge i na inozemnom planu. Do sada su se veze Moskve i Teherana pokazale kao korisno oružje u pregovorima sa Zapadom. Rusija nastavlja rad na nuklearki u Busheru, i nije za snažnije sankcije Iranu zbog spornog nuklearnog programa. Svoj je stav Putin ponovio i prošloga tjedna i francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu i američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice tijekom njenog posjeta Moskvi. U Berlinu je to ponovio u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Putinov dolazak u Teheran prvi je posjet jednog šefa Kremlja Islamskoj republici od 1943. kada je Josef Staljin sudjelovao na trojnom summitu sa Winstonom Churchilom i Franklinom Roosveltom.

XS
SM
MD
LG