Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brisel je sve dalje...


Bosnia-Herzegovina - Parliament of Bosnia-Herzegovina, Sarajevo, 11Oct2007

U trenutku dok susjedi potpisuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, BiH očekuje negativan izvještaj iz Brisela nakon propalih razgovora o reformi policije.

Zaostatak u odnosu na susjede pokazuju i svi ostali procesi koji su se dešavali nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Profesor Miodrag Živanović podsjeća i na propale dogovore o ustavnim promjenama i kaže da je suština problema strukturalni poremećaj u BiH:

«Radi se, zapravo, o tome da mi jednostavno strukturalno imamo blokade koje ometaju ono što bismo mi htjeli zvati normalni život. Dakle, ne možemo ići nigdje, ne samo u Evropu, sa plemenskim uređenjem, sa ustrojstvom države isključivo na etničkoj matrici, sa dominacijom kolektiviteta, sa svim onim onim prefiksima koji, zapravo, su nešto što je kontra modernog zapadnog liberalnog kapitalizma. Dok to ne otklonimo, mi jednostavno nećemo imati šanse za bilo kakvu budućnost.»

U Bosni i Hercegovini se mora stvoriti atmosfera dijaloga i pojačanog državnog patriotizma, koja će pokazati da nije sve izgubljeno, smatra predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić:

«Ne tražim, naravno, opravdanja, ali BiH je istorijski, u okviru zemalja zapadnog Balkana, plaćala najveću cijenu i rata i mira. I ovaj put je, nažalost, tako. Ali, ja vjerujem da naši evropski prijatelji, da Evropska unija će učiniti sve da pomogne BiH. Nama je pomoć ne da tražimo povlastice, tražimo da pređemo isti put, ali nama treba pomoć koja će proizvesti unutrašnji dijalog u BiH kao garanciju uspjeha ove zemlje. Ali ja sam siguran da ćemo, dok se ne proizvede dijalog o bitnim stvarima unutar BiH, kasniti na tom putu ka definitivnom cilju, a to je ujedinjena Evropa.»

Domaći političari moraju shvatiti da put u Evropu ne mora značiti potpuno rješavanje odnosa unutar BiH. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, prema procjenama, BiH neće potpisati do proljeća naredne godine, tako da će narednih šest mjeseci ostati jedina zemlja u regionu koja s Evropom neće imati nikakve odnose. Reuf Bajrović, iz nevladine organizacije ACIPS:

«Ja lično mislim da Brisel nije pametno postupio iz tog razloga što, recimo, Srbiji će se oprostiti činjenica što nije uhapšen Mladić, a u BiH se očekuju određene promjene koje su tektonske, znači velike političke promjene. Evropska unija je, ipak, najviše novaca uložila u BiH poslije rata, imala je neosporno pozitivan uticaj. Mislim da se evropska vanjska politika još uvijek gradi na BiH, i da je to usaglašavanje stavova po pitanju BiH za njih jedan korak ka usaglašavanju sopstvenih stavova i možda eventualnoj kreaciji evropske vanjske politike.»

Poslanik u Parlamentu BiH Remzija Kadrić:

«Evropska zajednica zaista tu treba da se ponese korektnije prema ovoj državi, a i da država učini sve napore kako ne bi bila posljednja koja će potpisati taj sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.»

Problem međunarodne zajednice i njene uloge je upravo nepostojanje dugoročne strategije na ovim prostorima. Profesor Miodrag Živanović:

«U nedostatku takve strategije, oni gotovo svakodnevno reaguju post festum, djeluju na nivou dnevne politke i, naravno, tada čine brojne greške. I oni su veliki sukrivci za ovo što nam se događa i za ovo što nam je na ove ili one načine budućnost blokirana.»

Za približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji potrebna je hitna rekonstrukcija državnog Vijeća ministara, smatra predsjedavajući Nikola Špirić:

«Ako ne ide reforma ustava, reforma policije, onda ono mjesto od kojeg se s razlogom najviše očekuje, barem to treba reformisati - da ponese izazove koje stoje pred njim. Ja moram da kažem za ovakvo Vijeće ministara i način na koji radi, ko je napravio takvu formulu, onda je gotovo sigurno propisao formulu neuspjeha ove zemlje i zbog toga se plaća ta cijena. Ja sam, dakle, spreman da ponesem izazove u skladu sa pravilima i mogućnostima koji stoje na raspolaganju predsjedavajućem Vijeća ministara.»

XS
SM
MD
LG