Dostupni linkovi

Al Gore dobitnik Nobelove nagrade za mir


Al Gore, arhivski snimak 12. juni 2007.godine
Al Gore, arhivski snimak 12. juni 2007.godine

Bivši američki potpredsjednik Al Gore i Međunarodnim odbor za klimatske promjene UN-a dijele ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Bivši američki potpredsjednik Al Gore koji je ove godine dobio i Oskara za svoj dokumentarac "Istina koja uznemiruje" kojim je popularizirao prijetnju klimatskog zatopljenja, među kladioničarima je važio za favorita. No, Nobela je ravnopravno podijelio s Međunarodnim odborom za klimatske promjene.

Dobitnici su objavljeni u Oslu, jer za razliku od ostalih nagrada , po odluci utemeljetelja nagrade, ovu dodjeluje Norveški Nobelov institut.

Gore je posljednjih godina postao vodeći aktivist u borbi protiv globalnog zatopljenja, pa njegovo dobivanje Nobelove nagrade za mir i nije predstavljalo veliko iznenađenje. S druge strane je pomalo iznenađujuće što će Gore nagradu podijeliti s Međunarodnim odborom za klimatske promjene, tijelom koje pod okriljem UN čine vodeći znanstvenici posvećeni istraživanju klimatskih promjena, njih oko 600 iz 40 država svijeta. Njihovi izvještaji potvrđuju da je povećanje prosječne temperature na Zemlji posljedica nekontroliranog ispuštanja tzv. "stakleničkih plinova" i da će daljnji rast temperature voditi katastrofalnim posljedicama po čovječanstvo.

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu natjecala se 181 osoba i organizacija, deset više nego 2006. kada je nagradu dobio ekonomist iz Bangladeša Mohammad Yunus i njegova Grameen Banka zbog ideju o kreditima malim poduzetnicima.

Među nominiranima ove godine je bio i Martti Ahtisaari zbog rada u funkciji UN –ovog posrednika za status Kosova, ali i posrednika u drugim konfliktima u svijetu. Kao kandidat je istaknut i vijetnamski disidentski svećenik Thich Quang Do i ruska pravnica Lidiya Yusupova, koja zastupa interese žrtava rata Čečeniji.

U povijesti je najviše nagrada za mir dobio Međunarodni crveni križ, tri i i to 1917.1944 i 1963. Analitičari smatraju da je jedna od najkontroverznijih nagrada dodieljena 1973. godine, tadašnjem američkom državnom tajniku Henry Kissingeru za neuspješni mirovni sporazum kojim je trebao biti okončan Vijetnamski rat. Sjeverno vijetnamski lider Le Duc Tho tada je odbio primiti nagradu. Nevjerojatno je i da su se medju nominiranim za Nobelovu nagradu za mir svojedobno našli nacistički i sovjetski diktatori, Adolf Hitler i Josef Staljin.

XS
SM
MD
LG