Dostupni linkovi

Dva poglavara jedne verske zajednice


Serbia -- The city of Novi Pazar, 14Feb2007
Serbia -- The city of Novi Pazar, 14Feb2007

Sandžački Mešihat, na čelu sa Muamerom Zukorlićem proglasio je nelegalnim sve odluke imama koji se deklarišu kao Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu

Čestitke, koje su povodom ramazanskog Bajrama svim muslimanskim vernicima u Srbiji uputili predsednik i premijer Boris Tadić i Vojislav Koštunica, ostale su u dubokoj senci sve otvorenijeg sukoba rukovodstava islamske zajednice koje personifikuju Adem Zilkić i Muarem Zukorlić. Obojica verskih poglavara u svojim poslanicama pozivaju na mir i jedinstvo unutar zajednice, ali iz njihovih reči provejava netrpeljivost koja nagoveštava da će konflikt potrajati još dugo. Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Sandžaku Semiha Kačar:

“Imamo jednu struju koja je za to da sedište bude u Sarajevu, jedan reis, i imamo drugu struju koja je za to da sedište bude u Srbiji, odvojeno od Sarajeva. No, to je stvar verskih zajednica, one same trebaju da reše te probleme bez mešanja politike.”

Novoizabrani vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić primio je u četvrtak menšuru u Bajrakli džamiji u Beogradu. U menšuri koja je potom pročitana, pored ostalog je navedeno da Vrhovni sabor IZS tim dokumentom ovlašćuje Adema Zilkića da u duhu Kurana, reči božije, Šerijata i zakona zemlje Srbije, shodno Ustavu Islamske zajednice Srbije vrši sve obaveze reis-ul-uleme vodeći računa o svim muslimanima u Srbiji.

Nakon toga, novi reis-ul-ulema koji je izabran u vreme dok je njegov prethodnik Muarem Zukorlić bio u Maroku, u poslanici povodom Ramazanskog Bajrama poručio je da moli sve za red i mir u Sandžaku. Na pitanje kako objašnjava odlazak u Novi Pazar, obzirom na velike tenzije koje vladaju u ovom gradu, Zilkić je rekao:

„Ja sam vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije, a Islamska zajednica Srbije seže od Subotice pa do mog rodnog mesta Tutina. Napokon, Barjam je i ja sam obavezan i imam želju da odem u svoj Sandžak, to su dobri ljudi. A što je neko uneo među njih neko zlo, prevazićićemo u ime Boga.“

S druge strane, Sandžački Mešihat, na čelu sa Muamerom Zukorlićem, proglasio je nelegalnim sve odluke imama koji se deklarišu kao Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu. Poruku Adema Zilkića da Islamska zajednica Srbije neće biti servis nijedne politike, ovde tumače kao pokušaj ljudi ubačenih od strane UDB-e, kako bi se duhovno sedište muslimana u Srbiji premestilo iz Sarajeva u Beograd. Muftija Zukorlić zato u svojoj poslanici nije krio ogorčenje:

„Zbog medijske hajke koja se vodi na Islamsku zajednicu ovih dana, a koju predvodi takozvani javni servis RTS, pozivam sve muslimane u Srbiji da prestanu sa plaćanjem TV pretplate dok se njen odnos prema Islamskoj zajednici ne promeni. Drugo, zbog licemernog odnosa državnih vlasti prema Islamskoj zajednici, koji je doprineo ovom stanju, ovog trenutka odričem se diplomatskog imuniteta i diplomatskog pasoša ove države.“

XS
SM
MD
LG