Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opcije Srbije u slučaju nezavisnosti Kosova


Beograd

Posle najave albanskog pregovaračkog tima da će u decembru, nakon isteka roka za pregovore, unilateralno proglasiti nezavisnost Kosova, iz kabineta srpskog premijera saopšteno je da će sve takve odluke istog trenutka biti poništene. Postavlja se pitanje na koji način će biti poništene i šta će konkretno državni organi Srbije preduzeti u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ubrzo pošto je kosovski premijer Agim Čeku u Londonu najavio da će Priština jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova, iz kabineta Vojislava Koštunice saopšteno je da je jednostrana nezavisnost protivzakonit akt kojim se direktno krši međunarodno pravo i da će Srbija istog trenutka poništiti sve jednostrane odluke kojima se narušava njen teritorijalni integritet. Međutim, kakvi će biti dalji potezi Srbije u slučaju da kosovski Albanci posle 10. decembra proglase nezavisnost, niko za sada nije mogao da precizira. Navodeći da su razgovori u toku, šef Koordinacionog centra za Kosovo Vuko Antonijević kaže da bi logičan sled događaja bila reakcije Srbije na institucionalnom nivou:

“Sigurno da bi trebalo da bude sazvana Skupština Srbija na kojoj bi taj akt bio proglašen ništavnim. Uvek kada je bilo nešto važno po pitanju pregovora to je uvek morala da usvoji najmerodavnija Skupština Srbije. Možemo samo da kažemo da posle Rezolucije1244, kojom se uvodi vojni i civilni međunarodni protektorat na KiM, ako nije promenjena postojeća rezolucija a neko izlazi iz njenih okvira, svaka takva odluka je ništavna što se tiče i države Srbije i srpskog naroda koji živi na KiM.”

Podsetimo da su prilikom ranijih najava o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova iz okruženja Vojislava Koštunice stizale izjave o prekidu diplomatskih odnosa sa zemljama koje bi priznale nezavisnost Kosova. Član pregovaračkog tima, iz DS predsednika Srbije, Goran Bogdanović kaže za naš program bi to bio loš potez Beograda:

“Izjave albanskih lidera pokazuju da su Albanci spremni da posle 10. decembra proglase unitelarno nezavisnost KiM ali to ne mora da znači da će međunarodna zajednica to prihvatiti. Mi činimo sve u ovom trenutku, pre svega diplomatskim sredstvima – naša diplomatija je povela jednu aktivnu politiku za sprečavanje priznavanja nezavisnosti KiM. Sigurno da nije dobro, kao što čujem od nekih političkih lidera, da treba prekinuti diplomatske odnose.”

Ne želeći da prognozira na koji će način Srbija reagovati na eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti, i predsednik Spoljno-političkog saveta ministarstva inostranih poslova Živorad Kovačević upozorava da bi u svakom slučaju trebalo da se uzdrži od poteza koji bi vodili ka samoizolaciji:

“Da političke elite u Srbiji, Vlada i Skupština, postave sebi pitanje šta je najbolje za Srbiju. Ukoliko se prekinu diplomatski odnosi ko će od toga imati veće štete – oni sa kojima se prekidaju ili Srbija. U ovom trenutku to je razmena poruka koje su ratoborne, predstavljaju pretnje itd. Šta će u tom trenutku biti, teško je reći. Ako Srbija ne prizna takvu odluku to bi bilo relativno normalno i ja mislim da bi se trebalo uzdržavati od pretnji.”
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG