Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori u Hrvatskoj 2007.


Hrvatski građani biraju 25. studenog zastupnike šestog saziva hrvatskog Sabora. U deset izbornih jedinica po teritorijalnom principu bira se po 10 zastupnika, u 11. izbornoj jedinici glasaju hrvatski građani koji imaju prebivalište izvan granica (broj zastupnika ovisi o odazivu glasača, u sadašnjem sazivu Sabora ih je četvero), a u 12. izbornoj jedinici pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno 8 zastupnika. Izborni prag za ulazak u Sabor je 5 posto glasova za pojedinu stranačku ili nezavisnu listu.

Nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine, cijelo desetljeće saborsku većinu imala je Hrvatska demokratska zajednica predvođena prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Nepunih mjesec dana nakon njegove smrti, na izborima 3. siječnja 2000. godine, pobjeđuje koalicija šest stranaka centra i lijevog centra, a četiri godine kasnije HDZ se vraća na vlast, ali sada iz populističkog pokreta u velikoj mjeri transformiran u stranku demokršćanske orijentacije.

Na izborima 25. studenog glavna će se bitka voditi između HDZ-a, kojem je na čelu aktualni premijer Ivo Sanader, i Socijaldemokratske partije Hrvatske, stranke reformiranih komunista, koju je posljednjih 15 godina simbolizirao njezin nedavno preminuli lider Ivica Račan. Popularnost im varira od ankete do ankete, ali obje stranke kreću se negdje oko 30 posto potpore potencijalnih birača.

U aktualnom sazivu Sabora zastupljeno je 15 stranaka i 7 nezavisnih zastupnika. Spomenimo najvažnije - desno od HDZ-a nalazi se Hrvatska stranka prava, a na centru između HDZ-a i SDP-a najveća je gužva Hrvatska narodna stranka Vesne Pusić i Radimira Čačića, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Hrvatska stranka umirovljenika, Demokratski centar, četiri regionalne stranke od koji je najznačajniji Istarski demokratski sabor I Samostalna demokratska srpska stranka koja je u aktualnom sazivu dala sva tri zastupnika srpske zajednice u Hrvatskoj.

Od 1990. godine hrvatski je Sabor bio trodomni, pa dvodomni, pa jednodomni. U sadašnjem sazivu, od ukupnog broja zastupnika svega su 33 žene, dakle tek nešto više od petine ukupnog broja. Socijaldemokrati imaju 39 posto zastupnica, Liberali 33 posto, HDZ 19 a narodnjaci 18 posto žena.

XS
SM
MD
LG