Dostupni linkovi

Reakcije na pretnje Albanske nacionalne armije


Gëzim BAXHAKU Najviši predstavnici institucija Kosova ocenjuju da pojava maksiranih i naoružanih osoba nije dobra poruka za Kosovo i da Kosovo nema potrebe za vaninstitucijonalnim bezbednosnim strukturama. Ovakve ocene stižu kao reakcija na snimak koji je obavila Radio-televizija Kosova, a na kojem Albanska nacionalna armija objavljuje kako je, zbog najava povratka srpskih snaga na Kosovo, prinuđena da se vojno organizuje.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je ocenio da je jedina informacija koju ima o postojanju Albanske nacionalne armije ono što je sinoć video na programu Radio televizije Kosova. “Kosovo nema potrebe za vaninstitucionalnim strukturama”, rekao je predsednik Sejdiu, ističući kako na Kosovu deluju legalne bezbednosne strukture koje, kako je ocenio, izvrsno izvršavaju svoje zadatke.

Istovremeno, premijer Kosova Agim Čeku izjavio je da pojava maskiranih osoba nije dobra poruka za Kosovo. «Kosovo ce imati svoju odbrambenu snagu i braniće se na institucionalan način», izjavio je premijer Kosova, komentarišući sinoćnu reportazu o pripadnicima Albanske nacionalne armije na Radio-televiziji Kosova. On je pozvao građane Kosova da podrže organe bezbednosti, jer je to, prema njemu, najbolji način da se odbrani Kosovo, mir i stabilnost.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani je izjavio da KPS ne komentariše sinoćnje snimke na RTK, jer je u toku istraga povodom javnog pojavljivanja maskiranih osoba koje su se predstavile kao pripadnici ove organizacije. “Ono što možemo reći je da su UNMIK, KFOR i Kosovska policijska služba jedine institucije koje su odgovorne za javni red i mir na Kosovu”, rekao je Eljšani. On je kazao da je istina da su se pripadnici KPS-a sukobili sa naoružanim i maskiranim osobama, ali da se radilo o sukobima sa krinminalnim grupama. “Ako se u ovom slučaju radi o organizovanim naoružanim grupama, onda se radi o nelegalnim vanzakonskim formacijama, tako da će se prema njima regovati u skladu sa zakonom”, rekao je portparol KPS-a.

Inače, šef UNMIK-a je nakon jednog terorističkog napada na pruzi Mitrovica - Lešak 2003. godine Albansku nacionalnu armiju proglasio terorističkom organizacijom. Portparol Kfora Bertran Borno rekao je za Radio-televiziju Kosova da će međunarodne trupe odlučno reagovati ako naiđu na pripadnike Albanske nacionalne armije.

Radio-televizija Kosova je sinoć objavila reportažu, snimljenu kod Merdara, nedaleko od "granice sa Srbijom". Jedan od maskiranih muškaraca, koji se predstavio kao komandant jedinice, rekao je za tu televiziju da oni imaju poverenja u Kfor, ali da su, suočeni sa verbalnim i konkretnim pretnjama o povratku srpskih snaga na Kosovo, prinuđeni da se vojno organizuju. Njihov cilj je, prema njegovim rečima, da ne dozvole povratak srpskih vojnih i policijskih snaga na Kosovo.
XS
SM
MD
LG