Dostupni linkovi

Podele među kosovskim Srbima


Anamari REPIĆ Među kosovskim Srbima postoje različita viđenja njihovog učesća u političkom životu na Kosovu. Iako pojedini politički predstavnici Srba smatraju da podele nema, mnogi upozoravaju da zbog odbijanja saradnje sa međunarodnom zajednicom i institucijama može biti doveden u pitanje ostanak Srba. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je u izveštaju o stanju na Kosovu da proces definisanja statusa nastavlja da “polarizuje političke predstavnike kosovskih Srba na one koji vide budućnost u saradnji sa međunarodnom zajednicom i institucijama Kosova i one koji nisu za to".

Sarađivati sa međunarodnom zajednicom i kosovskim institucijama u političkom procesu ili tu saradnju uslovljavati, je pitanje o kojem se različito razmišlja u političkim krugovima kosovskih Srba.

Rada Trajković, potpredsednica SNV Kosova, ocenila je da među Srbima postoji podela, te je istakla da njihova budućnost na Kosovu, kako na severu tako i u ostalim regionima, zavisi od njihove spremnosti da sarađuju sa međunarodnom zajednicom, kosovskim institucijama i Beogradom.

“Ja ne samo da mislim da postoji podela među kosovskim Srbima već postoje dva potpuno različita stava. Svi oni Srbi koji razmišljaju na način da Kosovo doživljavaju samo kao srpsko i da mogu rešiti problem samo sa Srbijom i Rusijom mislim da se nalaze u velikoj zabludi i suštinski navijaju za proces Kosova koji će biti ono što kažu Srba do Ibra a ne verujem u kranjem slučaju da će se Srbi zadržati i iznad Ibra. Tako da je naša saradnja Srba sa Kosova i Beograda sa međunarodnom zajednicom nešto što je preko potrebno.”

Na podelu među kosovskim Srbima upozorio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je u svom najnovijem izveštaju ocenio da se politički predstavnici kosovskih Srba “polarizuju na one koji vide budućnost u saradnji sa međunarodnom zajednicom i institucijama Kosova i one koji nisu za to”.

Oliver Ivanović, predsednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju, kaže kako je tačna ocena da postoji jasna podela u srpskoj zajednici. Prema Ivanoviću ta podela se odražava na one koji misle da se Kosovo u sastavu Srbije može eventualno sačuvati samo u saradnji sa čitavom međunarodnom zajednicom i one koji ističu da sve probleme Srbija može sama rešavati.

“Jedna potpuna saradnja sa međunarodnom zajednicom je nešto što je neophodno da bi se Srbi očuvali ovde, samo ako se Srbi očuvaju možemo u budućnosti raspravljati nekada o tome dali je Kosovo ili nije u sastavu Srbije.”

Međutim, za predstavnike SNV severnog Kosova konstatacija generalnog sekretara svetske organizacije ne odražava realnu situaciju. Milan Ivanović, iz SNV severnog Kosova, kaže da su Srbi jedinstveni u stavu da ne prihvataju nezavisnost Kosova.

“Među Srbima na Kosovu postoji potpuno jedinstvo u potpunoj neprihvatljivosti nezavisnog Kosova, nametanja rešenja, zato što bi nezavisno Kosovo značilo i konačan egzodus Srba. Svakako da ne može biti tačna tvrdnja pa ni gospodina Ban Ki Muna da proces rešavanja statusa polarizuje Srbe, ne baš ih homogenizuje u potpunosti.”

Ivanović ističe da se svaka saradnja sa međunarodnom zajednicom mora voditi na ravnopravnim osnovama.

“Svakako ne može moze da ih polarizuje na one koji su za saradnju sa međunarodnom zajednicom i koji su protiv saradnje, jer Srbi su za saradnju ali na ravnopravnim osnovama, nikako uz neke ponižavajuće uslove, trgovine teritorijom ili otimanja teritorije.”

Odnosi kosovskih Srba sa međunarodnom zajednicom i kosovskim institucijama su pogoršani zbog statusnog pitanja i bezbednosnog stanja. Prema rečima Olivera Ivanovića većina Srba je frustrirana kontaktima sa međunarodnom zajednicom jer su očekivali da će automatski promeniti odnos sveta prema Srbima posle demokratskih promena u Srbiji.

“Te dileme postoje i one su izražene i u Beogradu, a one se prenose na Kosovo partijskim putevima i kanalima i onda to dovodi do suprotnosti među Srbima na Kosovu.”

Prema oceni Rade Trajković, samo saradnja može dovesti do stabilnog rešenja ali s tim da i kosovske institucije uvaže realnost i Srbima ponude institucionalne mehanizme kako bi mogli da utiču na procese. U svakom slučaju, Trajkovićeva ocenjuje da je na kosovskim Srbima velika odgovornost.

“Mislim da svi zajedno treba da razmislimo o našim realnostima a i da zajedno sa međunarodnom zajednicom i sa Albancima sa Kosova ponudmo nešto što će ovaj region voditi ka stabilizaciji uz već promovisanu međunarodnu zajednicu kao glavnog aktera.”
XS
SM
MD
LG