Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prijetnje Tihiću, Silajdžiću i Ceriću


Dženana KARABEGOVIĆ Agencija za istrage i zaštitu BiH istražuje prijetnje visokim zvaničnicima Sulejmanu Tihiću i Harisu Silajdžiću, te reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BIH Mustafi ef. Ceriću, koje su postavljene na internet portalu youtube. U objavljenom video snimku, Tihiću, Silajdžiću i Ceriću prijeti se kompromitujućim materijalom koji će ih, kako se navodi, koštati vlasti, položaja i slobode, ukoliko se u što kraćem roku ne pobrinu za sudbinu muslimanske braće koju, kako se navodi, tjeraju iz BiH. Vlasti ove zemlje su, naime, nedavno oduzele oko 500 državljanstva mudžahedinima koji su se borili u redovima Armije BiH.

Pomoćnik direktora SIPE Dragan Lukač kaže za naš program da još uvijek nije utvrđeno ko je autor poruke, a o sadržaju poruke je, prema njegovim riječima, upoznato i Tužilaštvo BiH. Lukač navodi da SIPA u ovom slučaju postupa po službenoj dužnosti, jer dvije osobe kojima se prijeti spadaju u VIP kategoriju, koje ova agencija osigurava:

„Teško je unaprijed ili na temelju onoga što je objavljeno shvatiti ozbiljnost same poruke. U svakom slučaju mi pristupamo vrlo ozbiljno istraživanju o čemu se tu radi, šta se iza toga krije, pa ćemo kad to istražimo vidjeti koliko je u suštini sama poruka ozbiljna sa stajališta njene realizacije.“

U objavljenom video snimku Tihiću, Silajdžiću i Ceriću prijeti se kompromitujućim materijalom koji će ih, kako se navodi, koštati vlasti, položaja i slobode ukoliko se u što kraćem roku ne pobrinu za sudbinu braće koja se tjeraju, kako navode, bez razloga.

Asistent Odsjeka za sigurnost Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu Edina Bećirević kaže da se poruka prijetećeg sadržaja, upućena dvojici političkih lidera i vjerskom poglavaru, mogla očekivati. Pojašnjava i zbog čega:

„Reis Cerić je 20. jula imao jednu vrlo značajnu izjavu u kojoj je praktično prognozirao da možemo očekivati terorističke akte. On je specifično govorio, dakle, o Austriji, a znamo šta se desilo prije dva dana u Austriji. Htjela bih također da napomenem da su naše obavještajne strukture a i Islamska vjerska zajednica vrlo kasno postale svjesne opasnosti vehabizma. Ovdje specifično naglašavam da se radi o vehabizmu, jer i u Austriji i u BiH i, generalno, trenutačno svugdje u Evropi ideologija terorizma jeste vehabizam. I sve dok to jasno i glasno ne kažemo, bez eufemizama i dok ne počnemo da radimo na prevenciji širenja vehabizma koji sam po sebi nosi prijetnju...“

Prijetnja koja je upućene reisu Ceriću nije prva ove vrste. Njemu se vehabije zaprijetile likvidacijom dan prije Objediniteljskog sabora islamske zajednice u Srbiji ukoliko bude podržao sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića. Inače, reis Cerić, za razliku od prethodnih godina, tokom 2007. često je upozoravao muslimane da ne dozvole manipulaciju vjere, a samim vehabijama - došljacima poručio da idu iz BiH ako neće da poštuju pravila Islamske zajednice u zemlji.

Inače, vlasti BiH oduzele su državljanstva nekadašnjim mudžahedinima iz arapskih država, kojima su državljanstva dodjeljivanja tokom rata u BiH. O tome resic Cerić kaže:

„Pitanje državljanstva to je proces koji treba da se provede po zakonu, po zakonu BiH treba da se provodi.“

Vehabijski pokret u BiH zaživio je tokom devedesetih godina dolaskom boraca iz islamskih zemalja u sastav Armije BiH. Mnogi od njih su ostali i poslije rata u zemlji, gdje pokušavaju da muslimansko stanovništvo odvrate od tradicionalnog učenja islama.
XS
SM
MD
LG