Dostupni linkovi

Kod kuće zaboravljena Ana Politikovskaja


Dragan ŠTAVLJANIN Dok se novinari širom sveta kao i pobornici slobode medija spremaju da obeleže godišnjicu ubistva novinarke iz Moskve Ane Politikovskaje 7. oktobra, u samoj Rusiji malo ko tome pridaje pažnju.

Ana Politikovskaja se nebrojeno puta susretala sa smrću izveštavajući godinama o ratnim strahotama u Čečeniji. Tokom jednog boravka od ukupno 50-tak, bila je zatvorena tri dana u rovu a otmičari su joj pretili silovanjem i čak izložili lažnom streljanju. Nakratko je potražila utočište u Austriji nakon ponovljenih pretnji brutalnim ubistvom. Jedva je preživela trovanje 2004. godine kada se spremala da posreduje u talačkoj krizi u školi u Beslanu. Međutim, 7. oktobar prošle godine bio je koban po nju. Ubijena je sa tri metka u grudi i jednim u glavu dok je ulazila u lift u svojoj zgradi. Imala je 48. godina.
Očito je da je u pozadini ubistva Ane Politikovskaje njeno istraživačko novinarstvo. Za manje od decenije rada u "Novaja gazeta" napisala je oko 600 članaka i nekoliko knjiga koje su nagrađene, o ubistvima, otmicama i mučenjima civila u Čečeniji. Oko 40 sudskih procesa je pokrenuto kao rezultat njenog rada. Na dan njenog ubistva spremala je tekst o mučenjima civila koja su vršili pripadnici lične milicije proruskkog čečenksog predsednika Ramzana Kadirova, koga je ranije uporedila sa Staljinom. Istraga nije daleko odmakla. U avgustu je državni tužilac Juri Čajka saopštio da su ubistvo izvršili pripadnici kriminalne grupe iz Moskve predvođene Čečenima. On je rekao da je 10 ljudi uhapšeno, uključujući nekoliko pripadnika državne službe bezbednosti (FSB) kao i bivših i aktivnih policijskih oficira. Čajka je takođe tvrdio da je ubistvo naručeno iz inostranstva sa ciljem da se diskredituje predsednik Putin, aludirajući očito na ruskog tajkuna Borisa Berezovskog, koji je u egzilu u Londonu, inače žestokog kritičara Kremlja. Prijatelji Ane Politikovskaje i njen sin Ilja optužili su Čajku da odugovlači istragu i politizuje čitav slučaj.
Elza Vidal iz međunarodne organizacije "Reporteri bez granica".

"Verovali smo da će istraga utvrditi ko je ubio Anu Politikovskaju, ali od tada se mnogo toga desilo, počev od promena u Vladi do u samom tužilaštvu. Sada je zapravo nemoguće utvrditi ko je nadležan za vođenje istrage o ovom slučaju. Stiče se utisak da vlasti nastoje da spreče utvrđivanje istine", kaže Vidal.
Prema izveštaju Komiteta za zaštitu novinara, Rusija je na trećem mestu u svetu na listi zemalja opasnih za novinare. Politikovskaja je 13. novinar ubijen u Rusiji otkako je Putin došao na vlast 2000. godine.
Elza Vidal.

"Njeno ubistvo je bilo prekretnica jer je time poslata poruka ruskim novinarima. "Čak i najpoznatiji i najuvažavaniji među vama u inostranstvu mogu biti ubijeni". To je veoma snažna poruka koja će imati dugoročno dejstvo na mnoge novinare. Ubistvo koje nije kažnjeno samo podstiče atmosferu straha i autocenzure", kaže Vidal.

U "Novaja gazeti", međutim, ističu da će nastaviti da rade svoj posao kako je to činila i Ana Politikovskaja.
Sergej Sokolov, zamenik glavnog urednika.

"Mi se ne bojimo. Nažalost, pet naših kolega je dosada ubijeno. To je težak udarac i u jednom trenutku stariji novinari su predlagali da ugasimo list, ali mlađe kolege to nisu dozvolile", kaže Sokolov.

Oleg Panfilov, prijatelj Ane Politikovskaje i direktor moskovskog Centra za novinarstvo, pribojava se da njena smrt neće ostaviti ikakvog traga u društvu.

"Ne mogu da kažem da će ubistvo dobrog i hrabrog novinara na bilo koji način promeniti stanje u Rusiji. Kako vreme prolazi, uviđam da Anina smrt može biti zaboravljena", ističe Panfilov. On kao primer navodi da je njegov centar pripremjio postere, nalepnice i zastavice u cilju obeležavanja smrti Ane Politikovskaje, ali malo ko je zainteresovan da uzme ovaj materijal, naglašava Panfilov.
XS
SM
MD
LG