Dostupni linkovi

Remax u Srbiji


Zoran GLAVONJIĆ Najveća kompanija za promet nekretnina u svetu, Remax, počela je da radi u Srbiji. Dolazak ovog američkog giganta ekonomisti vide kao jasan pozitivan signal za poslovanje na domaćem tržištu, ali i priliku za uvođenje svetskih standarda.

Remax je osnovan 1973., upošljava 121.000 agenata u više od 6.900 agencija u 67 zemalja u celom svetu. Mreža ove kompanije prva je koja je u samo jednoj godini premašila prodaju od milion nekretnina, a o kakvom se gigantu radi najbolje govori podatak da je od osnivanja do danas Remax prodao stanove, kuće i poslovni prostor u vrednosti od hiljadu milijardi dolara. Po dolasku u Beograd, Frank Polzler, predsednik Rimaksa u Evropi, obećao je da će ta kompanija na tržistu Srbije uspostaviti nove standarde:

“Imamo nameru da donesemo red na tržištu nekretnina. Ovde smo da bismo napravili jedno profesionalno tržište. U Kanadi, na primer, imamo tržišno učešće od 35% i to planiramo da postignemo i ovde.”

Dolazak Remax-a izuzetno je značajan za Srbiju, a visina ulaganja zavisiće od toga da li će ta kompanija kupovati i izgrađivati nekretnine, ili će se baviti samo uslugama, rekao je za naš program ekonomista Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja:

“Ovo je sasvim logičan potez zato što se kod nas, naročito u Beogradu, razvija tržište nekretnina. Imamo sve više nove gradnje i kad pogledate privredni rast u ovoj godini, najveći doprinos tome je dala oblast usluga među kojima su trgovina i građevinarstvo.”

Kolika su očekivanja od dolaska Remax-a govori i to da je javnost najviše interesovalo koliko će novih radnih mesta ta kompanija omogućiti, ali su njeni predstavnici ostali tajanstveni. Ipak, Miodrag Kušić, direktor Remax-a za Srbiju, otkrio je da su Vojsci Srbije izneli zanimljiv predlog kako bi ta firma mogla da reši problem viška vojnih kadrova:

“Da omogućimo da se ti ljudi prekvalifikuju u agente ili u vlasnike agencija – da rešimo taj jedan problem koji postaje dosta velik.”

Brojne domaće agencije obaveštene su o dolasku Remax-a, koji im je odmah ponudio franšizu. Beogradska agencija Menadžer jedina je koja u Srbiji posluje po ISO standardu, a jedan od njenih direktora Milan Simonović za naš program kaže da na američku firmu ne gleda kao na nelojalnu konkurenciju:

“To da će uvesti nove standarde u svakom slučaju je veoma dobro i pozitivno. Konkurencije se ne bojimo, naprotiv, svi novi koji dođu nastoje da se prezentiraju na najbolji mogući način. Reklama je jedno a stvarnost je drugo i vreme će pokazati.”

Tržište nekretnina u Srbiji je dosta konfuzno, bez adekvatnog zakona, a trenutno se čak dve trećine transakcija obavlja direktno, između prodavca i kupca, jer građani ne veruju agencijama od kojih neke posluju po kriminalnom modelu. Da taj strah nije bezrazložan govori i ova priča Maje Petrović, koja se petnaest godina bavila prometom nekretnina, koji jednim delom i ovako funkcioniše:

“Nema kodeksa, nema morala, podmeću lažne kupce, kradu stanove. Stan je bio u jednoj agenciji na više mesta, jedan čovek ga je kupio i bez obzira što nije raskinut ugovor, druga agencija je preprodala isti taj stan. Na primer, grubi građevinski radovi, koji imaju uredne papire kao da su završeni, prodaju se i stanovi bez papira. Totalni je haos.”

Prevara će uvek biti, smatra Ekonomista Milan Kovačević, ali je bitno da se rigoroznim propisima svedu na najmanju moguću meru:

“Mislim da je glavni uzrok za te probleme u trgovini sa nekretninama to što, na žalost, još nisu pravilno registrovane naše nepokretnosti.”

Milan Simonović iz Menadžera kaže da je tačno da tržište nije baš najbolje sređeno, jer ima dosta nekvalifikovanih, ali zaključuje šta je najvažnije:

“Da se donese zakon o nekretninama, da se uklone razni mešetari koji stvaraju crnu sliku o onim pravim i dobrim posrednicima nekretninama, a takvih je dosta u Srbiji.”

Dok to ne bude urađeno, neki agenti za nekretnine kupcima stanova žele puno sreće:

“Da se pomole Bogu i da nađu pravog agenta.”
XS
SM
MD
LG