Dostupni linkovi

Skupštinsko saslušanje o napadu na Jevrema Brkovića


Srđan JANKOVIĆ Dio članova skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu saslušava Punišu Vojičića, rođaka prošle godine ubijenog Srđana Vojičiča, književnika Jevrema Brkovića koji je tada napadnut. Na osnovu iskaza skupštinski Odbor za bezbijednost će definisati zaključke na osnovu kojih će obaviti kontrolono saslušanje direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Nakon dvočasovnog razgovora sa dijelom članova skupštinskog Odbora za bezbijednost i odbranu Puniša Vojičić, predstavnik porodice čiji je član Srđan Vojičić ubijen prilikom napada na književnika Jevrema Brkovića, saopštio je novinarima da je pred Odborom za bezbjednost iznio sva svoja saznanja u vezi ubistva njegovog rođaka. Vojičić je rekao da najviši državni službenici znaju ko je počinio ubistvo i da očekuje od književnika Jevrema Brkovića da javno saopšti činjenice koje je već rekao porodici Vojičić:

„Sve znaju. Milo Đukanović, Filip Vujanović, Duško Marković, Veljović, Ranko Krivokapić. Sve oni znaju. U prvom momentu Jevrem sve vidio i zna. On je napadnut, dokle ga je boljelo vrišta’ je, ovaj mali potrča’, pa ga spasio i ja bih ga spasio, ali je grehota kada je on već da’ život za njega, kada je vidio ko ga je ubio, kada je to reka’ meni i svim ovima, što to ne kaže javnosti, evo mu prilika. Što nas ne suoče tu? Što ne ponovi ono što je reka’ mene, mojoj ženi, mojoj bratanići ko ga je ubio i što je vidio“.

Vojičić je saopštio da nadležni organi ne žele da se upuštaju u istragu, a na pitanje kakve dokaze posjeduje Vojičić nije želio da ih sve precizira, mada je neka od njih i iznio:

„Pa, ja sam sve otkrio prateći tekstove Jevreme i ovih očevidaca i što poznajem ljude hrabre koji su došli, svi mi rekli, ali nijesam baš prvih četrdeset dana ništa znao dokle Jevrem nije progovorio i rekao, jer sam ja izrazio sumnju da on ima neki razlog da Srđa bude ubijen, ali da on ćuti, da je bio nezgodan svjedok za nečas. Zašto? Posjedujem DNK za jednu osobu koja je došla tek 16., a koju sam dobio od nadležnog organa, otiša’ kod tužioca i reka’ – evo, ili ga hapsite ili dajte optužnicu ili dajte potjernicu. Jedno su stalno čekali lice, ovdje drže govore, slikaju se, mlate, zamlaćuju ovaj narod, da čekaju samo za jedno lice i biće hapšenja. Sve će se to otkrit. Te iste osobe prizore prave po moru, zatvaraju kockarnice, ne smiju da ih uhapse kako treba, no moraju da ih telefonom zamole da dođu i nerviraju se kad ih uhapse“.

Vojičić je rekao da je zadovoljan obavljenim razgovorom sa članovima Odbora za bezbjednost, a jedan od članova Dobrilo Dedeić je rekao da će izrečeno na Odboru biti polazna ostnova za predstojeće kontrolno saslušanje direktora policije Veselina Veljovića:

„Čuli smo priču gospodina Vojičića, sada ćemo čuti priču gospodina Brkovića, nakon toga će se članovi Odbora koncentrisati na to da naprave neku vrstu zaključka sa kojim će ići pred gospodina Veljovića“.

Nakon Vojičića na razgovor sa članovima Odbora je stigao književnik Jevrem Brković koji takođe daje iskaz o napadu na njega i ubistvu njegovog pratioca. Iskaz daje i Željko Ivanović, direktor dnevnog lista „Vijesti“ koji je napadnut početkom septembra tokom proslave desetogodišnjice lista. Na osnovu tih iskaza Odbor će organizovati kontrolno saslušanje na kojem bi direktor policije Veselin Veljović trebalo da iznese informacije o stanju istrage o ovom zločinima i nedoumicama koje povodom toga postoje u javnosti. Na prethodnoj sjednici Odbora odbijen je prijedlog da kontrolnom saslušanju Veselina Veljovića budu prisutni Vojičić, Brković i Ivanović, ali je Odbor odobrio da kontrolnom saslušanju prethodi razgovor sa žrtvama napada. Sjednica Odbora na kojoj će Veljović biti saslušan biće održana do 15. oktobra. Kontrolno saslušanje direktora policije povodom ovih zločina inicirala je Socijaldemokratska partija, manja članica vladajuće koalicije.

Izjava Jevrema Brkovića data nakon saslušanja pred Odborom za bezbjednost:

„Policije nije ništa uradila da ja znam i da iko zna, niti mene iko obavještva išta o tome o čemu se radi. Policija je svakih mjesec dana govorila tu smo, blizu smo, jedan je pobjegao u Švedsku, drugi je ovamo, ali tu je. Ništa. To je bila jedna velika igra, prljava igra policije sa nekim i naravno sa mnom protiv mene i protiv događaja“.

RSE: Kako tumačite činjenicu da gospodin Vojičić eksplicitno tvrdi da Vi znate?

BRKOVIĆ: To je njegovo lično ubjeđenje. On je emotivan čovjek i tako.

NOVINARKA: On je nama rekao da ste Vi to kazali njemu i porodici.

BRKOVIĆ: E, to je njegova porodica, to je njegova bratanična porekla. Nije tačno da sam rekao. Nemojte težu riječ da upotrijebim.

RSE: A Vi biste rekli da sve znate?

BRKOVIĆ: Ja bih normalno rekao da znam, kada bih znao ko je pucao i ko je naručio ubistvo. Neko je pucao, ne znam. To nije ni bitno čak toliko, nego ko je naručio. Ja samo znam da su naručili oni koji su se prepoznali. tajkuni, mafijaši koje svi vi znate kao i ja, koji su se prepoznali. Samo je to činjenica.
XS
SM
MD
LG