Dostupni linkovi

Del Ponte pokušala nagodbu oko Karadžića


Maja BJELAJAC Banjalučke „Nezavisne novine“ objavile su stenogram navodnog razgovora između glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte i bivšeg predsjednika Parlamenta RS-a i SDS-a Dragana Kalinića vođenog 31. maja 2004. godine u Banjoj Luci. Tokom tog, kako se navodi, službenog razgovora Del Ponteova je nagovarala Kalinića da stupi u kontakt sa haškim optuženikom Radovanom Karadžićem i da mu prenese poruku u kojoj bi se dogovorilo Karadžićevo hapšenje. Glavni tužilac Haškog trubunala navodno je rekla da bi se sa Karadžićem dogovorilo hapšenje mimo SFOR-a jer, po njenim saznanjima, ako ga SFOR nađe, on neće ni biti prebačen u Hag živ.

U stenogramu, čiju je autentičnost potvrdio i bivši predsjednik RS-a Dragan Čavić, navodi se da je Karla del Ponte nastojala da Kalinić prenese poruku Karadžiću u kojoj bi se s njim dogovorilo hapšenje u Švicarskoj, bez učešća NATO snaga.

Na pitanje da li to baca novo svjetlo na ulogu dijela međunarodne zajednice u BiH, bivši predsjednik RS-a Dragan Čavić kaže:

„Izlišno je da ja komentarišem njene stavove, ali su ti stavovi vrlo indikativni i potvrđuju ono što se odavno zna - da je između gospođe Del Ponte kao glavnog tužioca i međunarodnih snaga u BiH u kontinuitetu postojala jedna određena vrsta, hajde blago da kažem, nesporazuma, da ne govorim o tome da je možda čak postojao i sukob.“

Prema stenogramu, Del Ponte je pojasnila da pokušava istražiti i priču o navodnom sporazumu između bivšeg američkog specijalnog izaslanika za Balkan Ričarda Holbruka i Radovana Karadžića o njegovoj amnestiji od Haškog suda ukoliko napusti sve funkcije i izjavila da vjeruje da je takav sporazum postojao. Prema njenom mišljenju, kako je navedeno u stenogramu, postojanje tog sporazuma potvrdilo bi pretpostavku o mogućoj Karadžićevoj likvidaciji. Smatrajući da je Karadžić u opasnosti, glavni tužilac navodno je nastojala izdjejstvovati njegovu predaju koja bi bila inscenirana kao hapšenje.

A na pitanje kako komentariše navode iz stenograma, portparol EUFOR-a Dejvid Filder kaže:

„Što se tiče tih navoda iz članka, EUFOR niti može, niti hoće špekulisati o stvarima o kojim se razgovaralo na nekim sastancima koji su se održali prije tri ili više godina. A što se EUFOR-a tiče, naše smjernice za rad su vrlo jasne: u slučaju da Međunarodni krivični tibunal za bivšu Jugoslaviju to zatraži od EUFOR-a, mi ćemo na bilo koji način pomoći da se prema zahtjevu iz Tribunala te osobe pronađu, privedu pravdi, ili da se izvrše pretresi objekata koji pripadaju optuženima za ratne zločine ili onima koji ih podržavaju.“

Glavni urednik „Nezavisnih novina“ Dragan Jerinić kaže da posjeduje snimak razgovora, te da šokantno zvuči tvrdnja Del Ponteove kako SFOR neće živog Karadžića izručiti Tribunalu. Jerinić, takođe, smatra da je Del Ponteova vjerovala u autentičnost sporazuma Holbruk - Karadžić:

„Na osnovu tog sporazuma bilo je, znači, dodatno uvjerenje da će Karadžić biti ubijen, a ne prebačen u Hag - ako SFOR ili NATO nađu Karadžića.“

Portparol Haškog tužilaštva Olga Kavran danas nije bila dostupna za javnost kako bi potvrdila ili demantovala riječi Karle del Ponte navedene u stenogramu.
XS
SM
MD
LG