Dostupni linkovi

Nema pravde za vukovarske žrtve


Britanski “Independent” ističe da je državno vodstvo Hrvatske izuzetno oštro reagiralo na presudu trojici oficira bivše JNA poznatoj pod imenom "vukovarska trojka". Tribunal je osudio bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, a kapetana Miroslava Radića oslobodilo optužbi. Sva trojica pripadnika Jugoslavenske narodne armije bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara, pa list podsijeća da se ovakom presudom zapravo bitno umanjuje uloga tadašnje JNA u zbivanjima u Vukovaru i odgovornost prebacuje na srpske paramilitane formacije.

“Irish Times” naglašava da tužiteljstvo Tribunala “nije uspjelo dokazati da su trojica oficira izravno odgovorni za ubojstvo najmanje 264 čovjeka odvedena iz vukovarske bolnice.” Taj masakr bio je jedna od najbrutalnijih epizoda nedavnih ratova na Balkanu, piše irski list, te ističe da je tužiteljstvo “propustilo dokazati da se radilo isključivo o civilnim ranjenicima, pa su suci smatrali da su iz bolnice odvedeni i pripadnici Hrvatske vojske koji su po mišljenju sudaca imali status ratnih zarobljenika.” International Herald Tribune citira dr Vesnu Bosanac koja je u vrijeme rata bila direktorica bolnice koja naglašava kako je "očito da nema pravde za vukovarske žrtve."

“Guardian” prenosi izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera koji je kazao kako je cijeli svijet svjedočio patnjama civila u Vukovaru, te da žrtve ne zaslužuju ovakvu presudu. Londonski dnevnik ističe da je tužiteljstvo Tribunala razočarano presudom, i da je neshvatljivo da netko tko je osuđen za mučenja više od 200 ljudi može dobiti kaznu od pet godina.
Reuters prenosi izjavu jedne bolničarke u vrijeme ratnih operacija u Vukovaru koja je šokirana petogodišnjom zatvorskom kaznom za Veselina Šljivančanina. Agencija ističe da je proteklih godina Hrvatska televizija niz puta objavila snimku izjave osuđenog oficira JNA koji je obećavao da će pacijenti iz bolnice biti predani Medjunarodnom crvenom križu. “Vidjeli smo ga u bolnici i znamo da je da je on bio jedan od onih koji su donosili odluke,” kaže Binazija Kolesar.

Agencije prenose i stavove hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera koji će kako je najavio, u ime hrvatske Vlade i cijele hrvatske javnosti uputiti pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojemu će izraziti oštar prosvjed i zatražiti raspravu o presudi koju je Haški sud jučer izrekao "vukovarskoj trojci", ali će tražiti i raspravu o radu Suda.
XS
SM
MD
LG