Dostupni linkovi

Tuča u makedonskom parlamentu


Blagoja KUZMANOVSKI Stanje pred makedonskim parlamentom danas je normalizovano, nakon što su oko ponoći pripadnici policije otstranili automobile koji su blokirali glavnu ulicu u centru Skoplja. Državne institucije i dalje su prisutne sa pojačanim obezbedjenjem, a portparol MUP-a Ivo Kotevski izjavio je da se nada da neće biti nikakvih većih problema.

Skupljanje gradjana ispred zgrade sobranja je počelo nakon burnog dana u kome je došlo do fizičkog obračuna izmedju poslanika partija makedonskih Albanaca, a bio je napadnut i jedan novinar od strane obezbedjenja opozicione Demokratske unije za integracije. A sve je počelo time što je poslanik iz ove partije Sadula Duraku, koji je u prošloj vladi bio minister za poljoprivredu, udario Abduladija Vejselija iz vladajuće Partije za demokratski prosperitet, nezadovoljan njegovim govorom u sobranju. Posle toga je počelo veliko komešanje sa guranjem i vikanjem koje je parlamentarno obezbedjenje jedva dovelo u red.

"Kad sam ja pokušao da se vratim na svoje mesto, onda me je od pozadi udario Sadula Duraku, a zatim i cela poslanička grupa, ali srećom tu je bilo parlamentarno obezbedjenje i slučaj je završio," izjavio je Abduladi Vejseli. Na ovo je reagovao Dževad Ademi iz DUI:

"Gospodin Abduladi je još jednom dokazao gde je granica ludila."

Ovakva atmosfera je nastavljena i na kasnijoj sednici poslaničkih grupa, gde su poslanici - Albanci ponovo imali verbalni obračun, a Teuta Arifi iz Opozicijske DUI je optužila lidera vladajuće DPA Menduha Tačija da je bilo i fizičkog kontakta, što je on demantovao. Sve što se dogadjalo juče naišlo je na oštre osude medjunarodnih pretstavnika u Makedoniji. Američka ambasada u Skoplju u svom saopštenju navodi da je ovaj dogadjaj sramna predaja demokratskog procesa. Predstavnici Evropske Unije su ocenili da će ovo udaljiti Makedoniju od evroatlanskih integracija.
XS
SM
MD
LG